Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 02.04.2017 20:19:40

Oxfordu prestižni veslaški dvoboj

Prva aprilska nedelja je postregla tudi s športnim dogodkom z eno najdaljših tradicij na svetu.

V prestižnem veslaškem obračunu univerz Oxford in Cambridge, letos je bil že 163., so slavili veslači Oxforda, s čimer so se oddolžili nasprotnikom za lanski poraz. Skupno pa še vedno zaostajajo, imajo 80 zmag, tekmeci pa ob enem neodločenem izidu 82. Za Oxford je bila to četrta zmaga v zadnjih šestih letih, niz zmag je Cambridge prekinil lani.

Na veslaški progi na Temzi so letos zmagovalci v 163. izvedbi dirke potrebovali natančno 17 minut za 6,8 kilometra dolgo traso med mestnima predeloma Putney in Mortlake. Lani je Cambridge v precej slabših razmerah in valovih dosegel minuto in pol slabši čas.

Rekord proge je iz leta 1998, z dosežkom 16:19 minute pa si ga lasti univerza Cambridge, ki je takrat veslala s povprečno hitrostjo 24,9 km/h. Pet let pozneje je Oxford dobil dirko z najtesnejšo razliko v zgodovini in se veselil zmage s 30 centimetri oziroma čevljem razlike, kot temu rečejo na Otoku.


V ženski izvedbi pa so bile danes boljše tekmovalke Cambridga. Veslačice so imele letos 72. tekmo, šele tretjo na isti londonski trasi kot moški. V skupnem seštevku so tudi boljše današnje zmagovalke, ki imajo 42 zmag in 30 porazov.

Današnja tekma je bila sicer pod precejšnjim varnostnim vprašajem, saj so v soboto le nekaj metrov od predvidenega starta v vodi našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne, a so jo strokovnjaki pravočasno odstranili.

Dirka prestiža ima dolgo zgodovino. Prvič so jo izvedli že davnega leta 1829. V 188 letih sta se posadki temnomodrega Oxforda in svetlomodrega Cambridga le enkrat, leta 1877, razšli brez zmagovalca, ker je sodnik na cilju zaspal in ni videl, kdo je prvi prečkal ciljno črto. Za to tekmo veljajo številne različne razlage. Ena od legend je, da sta bila čolna res zelo izenačena, glavni razlog, da ni zmagovalca, pa je, da naj bi sodnik na cilju pregloboko pogledal v kozarec in prespal prihod čolnov v cilj. Sodnika so seveda zbudili, povprašali o zmagovalcu, ta pa je tekmo razglasil za neodločeno.

Ena od zanimivosti dirke je poleg tradicije, od leta 1856 je na sporedu vsako leto, izjema sta bili le obdobji obeh svetovnih vojn, tudi nespremenjenost trase, saj je proga med Putneyjem in Mortlakom enaka že vse od leta 1846.

Značke: veslanje, sta

Članki iz rubrike