kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 30.03.2017 16:46:48

Veslači sezono znova začenjajo v Kopru

Veslaška sezona se tudi letos tradicionalno začenja z mednarodno regato v Kopru. V nedeljo bodo tako pred obalo Ankarana prvič v novi sezoni moči merili slovenski veslači, medtem ko bo na Temzi v Londonu isti dan na sporedu tudi tradicionalna regata veslaških osmercev univerz Oxford in Cambridge.

Veslanje, nekdaj najtrofejnejši slovenski šport, v zadnjem času ne dosega več takšnih uspehov kot v preteklosti, ko je Slovenija predvsem po zaslugi sedanjega podpredsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Iztoka Čopa na vseh večjih tekmovanjih osvajala kolajne. V zadnjih letih je Gorenjca, ki znotraj Veslaške zveze Slovenije deluje kot selektor, na zmagovalnih stopničkah nadomestil Izolčan Rajko Hrvat, ki pa nastopa v neolimpijski disciplini lahki enojec.

Tudi v novi sezoni bo breme uspehov slonelo predvsem na plečih lahkih veslačev, ob Hrvatu sta kandidata za člansko reprezentanco še Marko Bolha in Aleš Jalen, prav tako lahka veslača.


Po regati v Kopru sledi teden dni kasneje preizkus na Jarunu v Zagrebu, 22. in 23. aprila pa že prvi večji domači test na prvomajski regati na Bledu.

Beograd bo med 5. in 7. majem gostil tekmo svetovnega pokala, med 26. in 28. majem bo v čeških Račicah evropsko prvenstvo, Bled bo med 9. in 11. junijem priredil 62. mednarodno regato. Med 16. in 18. junijem bo v Poznanu druga tekma svetovnega pokala, tretja pa že tradicionalno v Luzernu med 7. in 9. julijem. V poletnih mesecih sledijo vrhunci sezone, med 18. in 23. julijem bo v Plovdivu svetovno prvenstvo do 23 let, med 1. in 6. avgustom v Trakaiju mladinsko svetovno prvenstvo, med 24. septembrom in 1. oktobrom pa v ameriški Sarasoti še člansko svetovno prvenstvo.

Na domačih tleh bodo letos na svoj račun prišli še veterani, ki se bodo na svetovnem prvenstvu za kolajne merili na Blejskem jezeru med 6. in 10. septembrom. 23. in 24. september sta na Bledu rezervirana za 27. državno prvenstvo, sezono pa bodo veslači tradicionalno sklenili s sprintersko regato na Ljubljanici 30. septembra.

Značke: veslanje, sta

Članki iz rubrike