GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

STA
STA
0 12.12.2016 08:07:10

John Stevens Sloveniji priplaval srebrno medaljo

Arsen Perić
Plavalec kranjskega Triglava Peter John Stevens je novi svetovni podprvak na 50 m prsno v 25-metrskih bazenih. V finalu svetovnega prvenstva v kanadskem Windsorju je slovenskega reprezentanta, ki je s 25,85 dosegel nov slovenski rekord, ugnal le svetovni rekorder Južnoafričan Cameron van der Burgh z izidom 25,64. Bron je s 25,98 osvojil Brazilec Felipe Lima.

Enaindvajsetletni Stevens, ki se v Slovenijo vrača v torek dopoldan ob 11. uri, je bil v finalu blizu tudi evropskemu rekordu Italijana Fabia Scozzolija, ki ga je zgrešil za vsega devet stotink sekunde. Izid po 26 sekundami je napovedal že po predtekmovanju. "Letos mi je očitno usojeno drugo mesto. Drugi sem bil že na prvenstvu NCAA, pa potem na evropskem prvenstvu v Londonu in zdaj tukaj na svetovnem prvenstvu v Windsorju," je po finalu razmišljal 21-letni Stevens, najmlajši med finalisti, ki se je v finalu prvič v Kanadi predstavil s svojim hitrim startom in podvodnim plavanjem, kjer tekmecem uide in prehitel ga je lahko le izkušeni svetovni rekorder.

PRED POLFINALOM PULZ 150

Samo plavanje je bilo na meji optimalnega, pa čeprav Stevens, najhitrejši med Evropejci, dodaja, da se da majhne stvari vedno izboljšati. Najbolj pomembno je bilo, da se je uspel za tekmo zbrati. "Tokrat je bilo vse drugače in v tej konkurenci je bilo res super plavati. Pred tem je bilo v predtekmovanju veliko nervoze med plavalci, nato sem bil sam izredno nervozen pred polfinalom, že v mirovanju sem si izmeril tudi pulz 150, ker je bil to najpomembnejši nastop. Potem pa sem enostavno vedel, da se bom boril za medaljo. Dopoldan sem naredil vizualizacijo in napovedal izid 25,8. Odlično so se mi izšli praktično vsi elementi plavanja od skoka v vodo, pa do prihoda v cilj. Enostavno druga zgodba, kot pred tem," je dvodnevno tekmovanje opisal študent univerze Tennessee, ki je znan po stopnjevanju svojih dosežkov na tekmovanjih.

VEM, DA SO SE MI POSMEHOVALI

Zanimivo je tudi, da je Stevens, kljub dejstvu, da so na SP nastopili praktično vsi najboljši prsači sveta z izjemo Britanca Adama Peatyja, medaljo glasno napovedal že pred tekmo. "Vedno ciljam visoko. Vem, da so se mi nekateri posmehovali že, ko sem maja napovedal medaljo v Londonu. A vem tudi, da lahko dosežem vse, če sem dovolj samozavesten, saj trdo delam za to."

FAVORITI ME NISO VIDELI
Imel pa je tudi potreben kanček športne sreče, da se je kot osmi uvrstil v finale, kasneje pa se je osma proga izkazala celo za prednost. "Favoriti me niso videli, sploh na startu, kjer uidem. Pa tudi sam jih nisem mogel spremljati in plaval sem lahko povsem svojo tekmo."


"Vedel sem, da je Peter lahko plava pod 26 sekundami, kar je pokazal s hitrostjo in frekvenco že na 100 m prsno, pa tudi z nastopi v ZDA, kjer je bil zelo hiter, čeprav je dosežke v jardskih in metrskih bazenih težko primerjati. Vprašanje je bilo le, kako hitri bodo tekmeci. Sicer pa je disciplino začel odlično, imel tudi nekaj sreče z osmim mestom v polfinalu, nato pa lepo stopnjeval še v finalu. To me niti ni skrbelo, saj to vedno počne. Zna tekmovati. Odlično, ni kaj," pa je bil v ponedeljkovih zgodnjih jutranjih urah zadovoljen dolgoletni Stevensov trener Luka Berdajs.

Članki iz rubrike