testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

STA
STA
0 05.12.2016 11:25:43

Stevens: Tudi na SP želim boj za odličje

Arsen Perić
Slovenska plavalna reprezentanca je danes dopotovala v Kanado, kjer jo od torka do nedelje čaka nastop na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih. Glavni adut za visoko uvrstitev je Triglavan Peter John Stevens, študent univerze Tennessee, ki se bo ekipi pridružil na licu mesta.

Pred nastopom v Windsorju na obali velikih jezer, ki ga le most loči od Detroita, Stevens poudarja, da je pred prvim nastopom na SP v 25-metrskih bazenih neučakan. "Tekma mi daje poseben navdih, saj vem, da sem tukaj lahko prvič konkurenčen na svetovnem nivoju. Imel bom priložnost tekmovati z najboljšimi in hkrati vem, da imam priložnost za odličje."

Stevens, nosilec srebrnega odličja z letošnjega EP v Londonu, bo nastopil na 50 in 100 m prsno. "Osnovni cilj prve velike tekme sezone bo napasti v 100-metrski disciplini in priti do čim višje uvrstitve. Na 50 m prsno si želim finale in tam borbo za kolajno."

Optimizem nekdanji tekmovalec kranjskega kluba črpa predvsem iz dejstva, da je na univerzitetnih tekmah v ZDA letos sekundo hitrejši, kot je bil v prejšnjih dveh sezonah. "Forma je res veliko boljša, tudi v polnem treningu," pravi tekmovalec, ki je v Londonu navduševal predvsem s startom, kjer je ušel vsej konkurenci, tudi najboljšemu prsaču na svetu, Britancu Adamu Peatyju. Če mu bo v Kanadi podobno uspel podvodni del plavanja tudi po obratu, se res lahko poteguje za svoje prvo odličje tudi na SP. "Pustimo se presenetiti," odgovarja Stevens, ki ve, da ima na SP v finalu za vrhunsko izvedbo le po en poskus starta in obrata.



Sezona 2016 je bila za Stevensa posebna. Ker si je normo A za nastop na olimpijskih igrah priplaval Damir Dugonjić, je tudi Stevens za igre potreboval standard A mednarodne plavalne zveze. Ta se mu je v večjih poskusih izmuznil za nekaj desetink, zato si je poleti v krogu družine lahko privoščil nekaj več odmora kot sicer. "Kar dvakrat sem bil prost po 14 dni. A to se je obrestovalo, saj sem si ob začetku sezone spet zaželel biti na bazenu po cele dneve."

A plavanje je le del življenjske zgodbe. Stevens ima prav v tem času v ZDA tudi izpitno obdobje. "V zadnjem tednu sem imel na treningu le dva ali tri težke serije, sicer pa sem bolj počival. Ob tem pa me je čakalo še šest izpitov. Je kar pestro, a na to sem se na srečo dobro pripravil."

Prvi nastop na 100 m prsno Stevensa čaka že v torek, ko se bo na 400 m prosto predstavil tudi Martin Bau, Gaja Natlačen pa bo za ogrevanje nastopila na 200 m prosto. V sredo se bo na 100 m prosto prvič predstavila tudi Nastja Govejšek.

Značke: stevens, plavanje

Članki iz rubrike