pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

(ds)
(ds)
0 28.12.2023 10:37:40

December zasijal srebrno

Luka Raškovič na drugi stopnički zmagovalnega odra
psno
Zadnje veliko tekmovanje, ki so ga v tekvondoju organizirali v tem letu v Evropi, je bilo evropsko prvenstvo do 21 let. Njegova značilnost je v tem, da so mlajši člani in mladinci združeni v enotne kategorije.

Na turnirju, ki so ga organizirali v romunski Bukarešti in je trajal štiri dni, je tekmovalo enajst slovenskih reprezentantov. Usmerjala sta jih trenerja Dragan Zarić in Jure Pantar. Najvišje je posegel Luka Raškovič, ki je v konkurenci 40 borcev, prijavljenih v kategorijo do 68 kilogramov, predse pustil le Turka Berkaya Ererja! Pred njim so medalje za Slovenijo v tej kategoriji osvojili Ivan Trajković (zlat leta 2009), Jure Pantar (bronast leta 2010), Dunja Lemajić (srebrna 2012), Mark Stanič (srebrn 2015), Domen Pirc (bronast 2015), Lucijan Kobal (bronast 2017) in Patrik Divković (bronast 2018).

Da je prišel do srebrne kolajne, je moral Raškovič ugnati štiri nasprotnike. V finalu je imel manjšo prednost Erer, ki je s polfinalom končal pred slovenskim reprezentantom, zato je imel Raškovič nekaj manj časa za počitek kot Turek. Slednji je silovito pritisnil, saj si je v prvi rundi zagotovil vodstvo s 6:0 in jo dobil z 8:2 (štiri točke mu je z kaznimi prispeval naš reprezentant). V drugi rundi si je pri udarcu za vodstvo z 2:1 Luka nekoliko poškodoval nart leve noge, a so ga nove kazni, ker je zapuščal ring, stale vodstva. Erer je rezultat 4:2 preobrnil v 5:6. Nekaj sekund pred koncem dvoboja je sledila še zaključna kazen za Raškoviča. Ker je bila peta, je šlo za neposredno diskvalifikacijo, kar je pomenilo, da je Turek postal evropski prvak, Slovenec pa podprvak.

V finalu premalo energije

"Zdaj sem že pomirjen in povsem zadovoljen. V finalnem dvoboju mi je preprosto zmanjkalo energije. Mislim, da sem borbe oddelal zelo dobro. Ko si odpočijemo, bomo na polno začeli novo sezono. Ostajam v kategoriji do 68 kilogramov. Mislim, da je to prava kategorija zame. Obenem gre za olimpijsko kategorijo," je o prvenstvu in o tem, kako gleda v leto 2024, povedal najnovejši slovenski dobitnik evropske kolajne.

Blizu nje so bili z uvrstitvijo v četrtfinale Lin Kovačič, Domen Molj in Jelena Vasić. Fanta veljata za najbolj izkušena v naši reprezentanci. Dokazala sta, da spadata med najboljše mlajše člane v Evropi. O tem, kdo bo napredoval v polfinale, so odločale malenkosti. Najbolj se je vtisnila v spomin druga runda dvoboja med Domnom Moljem in Kaanom Yelaldijem iz Turčije. Potem ko je Yelaldi prvo rundo dobil s 17:10, je kazalo, da bo gladko dobil tudi drugo. A Molj se s tem ni strinjal in tekmeca sta v pospešenem ritmu prihajala do točk. Po samo sedmih sekundah runde se je Molj približal na točko zaostanka (5:6). V deseti sekundi je že vodil s 7:6. Po 38 sekundah je povedel Turek z 12:11, takoj zatem je bilo 12:13 ... In tako do konca runde. Čeprav je Kaan ob vstopu v drugo minuto povedel z 21:18 in se je moral Domen bolj odpreti, pri čemer je izgubil dve točki zapored (18:23), je uspel 12 sekund pred koncem runde povesti s 24:23. A zmaga se mu je le nasmihala, saj je Yelaldiju pri potiskanju nekako uspelo doseči dve točki z nožnim udarcem v zadnji del Moljevega telesa.

"Na evropsko prvenstvo do 21 let sem se odpravil z dvema nalogama: da prikažem najboljši tekvondo in osvojim medaljo. Prvo nalogo sem izpolnil skoraj popolno, druge žal ne. Čeprav me je v četrtfinalu čakal ogromni Turek, sem vedel, da sem bistveno močnejši in hitrejši. Na žalost se ni izšlo," se je na zadnji dvoboj ozrl Molj.

Težak žreb za Kovačiča

Linu Kovačiču je četrtfinale prinesel čvrstega Ukrajinca Andrija Čumačenka, ki je po minuti dvoboja vodil s 6:0 in malo pred koncem prve runde z 11:4. V drugi rundi je našemu reprezentantu odlično kazalo, saj je prešel v vodstvo s 5:4, a je tekmec izvedel dva udarca za dve točki in napredoval v polfinale. "Imel sem res težak žreb, težjega že ne bi mogel dobiti. Sem pa pred dvema tednoma premagal Hrvata, ki je bil tokrat tretji. Pred mesecem sem premagal tudi Turka, ki je postal evropski prvak, in Španca, ki je bil drugi. Vse dobitnike medalj sem torej že premagal. Čeprav sem z dogajanjem v letu 2023 zadovoljen (glede na vse turnirje in zmage), bi bila ta kolajna pika na i," se je po dvoboju z Ukrajincem Lin Kovačič zavedal, kaj je zamudil.

Pri Jeleni Vasić so o potnici v polfinale odločali zaključni trenutki obeh četrtfinalnih rund. V njih je bila za malenkost boljša Turkinja Taskinova. V prvi je Vasićeva povedla, Turkinja je šest sekund pred koncem zadela za tri točke. Še tesneje je bilo v drugi rundi, kjer je Taskinova prišla do zmage v zadnji sekundi dvoboja! Mlada Slovenka, ki se je borila v kategoriji do 53 kilogramov, je s prikazanim več kot upravičila odhod v Romunijo.

Vrhunska reprezentanca

Trener slovenske reprezentance Dragan Zarić je po štiridnevnem evropskem prvenstvu povedal: "Super je bilo. Srebrna kolajna! Vesel sem, da nadaljujemo z izvrstnimi rezultati na tovrstnih evropskih prvenstvih. Luka je bil v finalu že precej utrujen, kar se je poznalo na tatamiju. Slovenija je v Bukarešti prišla še do treh petih mest, pa dveh devetih ... Domen, Jelena, Lin in drugi so se super borili! Da imamo res vrhunsko reprezentanco, se vidi tudi iz tega, da so Jureta Pantarja izbrali za najboljšega trenerja evropskega prvenstva," je sklenil eden dveh vodij slovenske reprezentance.

Do ene zmage so na evropskem prvenstvu prišli Nikolaj Bulatović, Ožbolt Molj, Aljaž Miklavčič in Maša Štante. Anastasija Ljubinković, Nika Rudolf in Jaka Babić so izgubili že uvodni dvoboj. 

Galerija

Članki iz rubrike