sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

(bšb)
(bšb)
0 07.12.2023 13:13:52

Mož, ki premaguje meje težnosti! Slovenec odšel v Katar, da pokaže oziroma najde pot na...

bšb
Državni prvak David Birk gre na svetovno prvenstvo olimpijskega dvigovanja uteži v Katar. 23-letni David iz Straže pri Novem mestu šele drugo leto trenira olimpijsko dvigovanje uteži in se udeležuje ligaških in državnih tekmovanj.

Njegovi treningi potekajo sedem dni na teden, približno tri ure na dan, v športnem centru Dolgi most v Ljubljani in Novem mestu. Davis je študent podiplomskega magistrskega programa elektrotehnike v Ljubljani.

David je letošnji september preživel na Kitajskem, v mestu Shenzhen, kjer se je pripravljal na svetovno prvenstvo v Katarju. Treningi so potekali pod vodstvom nekdanjih profesionalnih dvigovalcev državnega in svetovnega ranga Kitajske. Priprave so bile na zelo visoki ravni, včasih tudi dvakrat dnevno. Učenci športne šole Shenzhen, s katerimi je treniral, so prav tako izvrstni dvigovalci na svetovni ravni.



Čeprav je večino časa preživel v dvigovalnici je uspel podrobneje spoznati Kitajsko in njeno kulinariko. Poleg raziskovanja mesta Shenzhen, ki ima 13 milijonov prebivalcev, ga je pot ponesla na srednjo šolo za tuje jezike. To je bila ena izmed glavnih petih mednarodnih srednjih šol na Kitajskem. Dijakom je predstavljal olimpijsko dvigovanje uteži v sklopu športne vzgoje. Kitajska mu je ostala v lepem spominu in komaj čaka na naslednje intenzivne priprave. V začetku junija se je udeležil tekmovanja za pokal Slovenije in osvojil tretje mesto v skupnem seštevku. Uspelo mu je dvigniti 115 kg potega in 141 kg naloga in sunka. Pred kratkim, 15. oktobra, si je ponovno priboril naslov državnega prvaka med člani, v kategoriji do 81 kg. Za zmago je zadostovalo 109 kg potega in 135 kg naloga in sunka. Z rezultati iz pokala Slovenije je pridobil možnost za uvrstitev na svetovno tekmovanje v Dohi. David se je v Katar odpravil na svoj 23. rojstni dan, 6. decembra. Tekmovanje IWF Grand Prix II bo potekalo od 2. do 14. decembra. V moški konkurenci je prijavljenih kar 431 tekmovalcev, v ženski pa 374. Tekmovanje v Katarju je še eno izmed zadnjih velikih tekmovanj pred olimpijskimi igrami 2024 v Parizu. Pričakujemo lahko izjemne boje za prvih deset mest v vsaki težnostni kategoriji. Njegove podvige v Dohi lahko v živo spremljate v soboto, 9. decembra, na uradnem YouTube profilu International Weightlifting Federation. 

FOTO: BŠB

Članki iz rubrike