Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

nataša žabić Svet24.si

Kirurg je Natašo, mamo dveh otrok, kljub hudim ...

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

(mš)
(mš)
0 15.07.2021 09:59:56

DP v šahu – nepričakovan razplet pri članih

Maj Zirkelbach in Zala Urh, članska državna prvaka
ŠZS
Na Otočcu se je konec tedna končalo državno prvenstvo za člane in članice, v sklopu katerega so bili podeljeni tudi letošnji naslovi v absolutni mladinski kategoriji (do 20 let) in med veterani.

Med člani smo videli sila presenetljiv zaključek, saj je bilo v okrnjeni konkurenci boj za prvo mesto pričakovati predvsem med edinim velemojstrom na turnirju, izkušenim Markom Tratarjem, in branilcem naslova iz lanskega leta, 21-letnim Vidom Dobrovoljcem. Slednji je bil večji del turnirja zelo prepričljiv in je še dva kroga pred koncem ohranjal samostojno vodstvo. Nato pa je iz zadnjih dveh partij, v katerih je obakrat vodil bele figure, iztržil zgolj pol točke in zapravil priložnost za drugo zaporedno zvezdico. V presenetljivem razpletu zadnjega kroga je Dobrovoljc namreč doživel poraz proti Davidu Stevaniču iz Kočevja, s tem pa odprl pot svojemu klubskemu soigralcu iz novomeške Krke Maju Zirkelbachu, da se je z remijem povsem nepričakovano razveselil naslova državnega prvaka.

Triindvajsetletni Zirkelbach nikakor ni sodil v ožji krog favoritov za zmago, a je z odličnim začetkom že kmalu dosegel prvi mejnik v svoji karieri. Po zmagi nad velemojstrom Tratarjem s črnimi figurami v tretjem krogu je namreč presegel ratinško znamko 2300 točk in s tem izpolnil pogoje za naziv FIDE-mojstra. Prav omenjena zmaga nad Tratarjem se je izkazala za ključno tudi pri njegovi zmagi na turnirju, saj sta na koncu oba zbrala sedem točk iz devetih partij. Dodatni kriterij v tovrstnem primeru je bil medsebojni rezultat, kar je naslov prineslo Zirkelbachu. Po zmagi nad Dobrovoljcem v zadnjem krogu se je na tretjo stopničko povzpel Stevanič, ki je hkrati postal tudi letošnji mladinski prvak do 20 let.

Visoko peto mesto v absolutni konkurenci je 19-letni Zali Urh, članici Šahovskega kluba Tajfun Ljubljana, prineslo prvi naslov pri članicah in hkrati tudi lovoriko med mladinkami. Med celotnim turnirjem se je zadrževala v bližini vrha, povsem enakovredno se je kosala z na papirju močnejšimi moškimi tekmeci in pri tem zelo popravila svojo ratinško znamko. Ena pomembnejših zmag, ki jih je dosegla, je bila proti na koncu drugouvrščeni med članicami, 17-letni Pii Marie Ružič. Ružičeva je kot 30. nosilka turnir končala na 10. mestu v absolutni konkurenci in svoj rating izboljšala kar za 120 točk, s tem pa potrdila letošnji napredek in dobro formo, ki ji je med drugim prinesla tudi naslov državne prvakinje do 18 let. Lanska državna prvakinja med članicami, Postojnčanka Ivana Hreščak, je bila tokrat tretja.

Državni prvak med veterani je postal mednarodni mojster Janez Barle, medtem ko sta med mladinci na stopničkah končala še Vasja Ačimovič in komaj 12-letni Koprčan Jernej Kozlovič. Slednji je s svojimi predstavami na Otočcu in na predhodnem prvenstvu v mladinskih kategorijah v Čatežu močno opozoril nase in dokazal, da gre za enega najbolj perspektivnih mladih igralcev pri nas. V kategoriji fantov do 12 let je postal državni prvak tako v standardnem kot v pospešenem šahu.

Do dvojnih lovorik v mladinskih konkurencah od 8 do 18 let je na prvenstvu v Čatežu, ki se je zaključilo le dva dni pred začetkom članskega na Otočcu, sicer uspelo priti še Anji Beber (Postojna) med dekleti do 10 let, Pii Rožmanec (Celje) do 16 let, Nikosu Koštreševiču (Domžale) v najmlajši skupini fantov in Maticu Nareksu (Celje) med fanti do 16 let. Najuspešnejši klubi po številu osvojenih kolajn mladih igralk in igralcev so bili ŽŠK Maribor Poligram, Triglav Krško in Celjski šahovski klub. Z državnimi prvenstvi v Čatežu in na Otočcu so bili podeljeni skoraj vsi najpomembnejši posamični naslovi v letošnjem letu. V jesensko-zimskih mesecih bomo dobili še članske prvakinje in prvake v pospešenem oziroma hitropoteznem šahu ter ekipne prvake v naši najmočnejši ligi članov. 

Članki iz rubrike