nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

STA
STA
0 29.05.2021 09:32:21

Naša ŠAMPIONKA Janja Garnbret ZGOLJ 15.? Tega od vrhunske plezalke nismo VAJENI, a to NAPOVEDUJE ...

Martin Metelko
Janja Garnbret bo na olimpijskih igrah v Tokiu čez nekaj mesecev ena od naših največjih adutinj za olimpijsko kolajno.

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je na tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v Salt Lake Cityju v disciplini hitrost prvič v karieri preskočila kvalifikacijski krog ter se prebila v izločilne boje!

Prva slovenska kandidatka za olimpijsko kolajno avgusta v Tokiu je v osmini finala nato osvojila 15. mesto.

Garnbretova je bila edina slovenska predstavnica v hitrosti na drugi tekmi svetovnega pokala v mestu ob Velikem slanem jezeru v ameriški zvezni državi Utah. Hitrost kot disciplina bo skupaj z balvani in težavnostjo del olimpijske kombinacije na letošnjih poletnih olimpijskih igrah na Japonskem.

Slovenka je v kvalifikacijah hitrosti na 15 metrski steni s fiksnimi oprimki vpisala čas 8,36 sekunde, kar je zadoščalo za sedmi čas kvalifikacij. V izločilnih bojih je bila Slovenka nosilka, a ni ponovila predstave iz kvalifikacij. S časom 14,47 je bila 15. od 16 udeleženk osmine finala.

Petnajsto mesto je njen najboljši dosežek v hitrostnem plezanju. Pred tem je v tej disciplini športnega plezanja, ki v Sloveniji nima tradicije, bila 23. na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Hachiojiju. Garnbretova se je v kvalifikacijah na tekmah prvič spustila pod mejo devetih sekund.

V ostalih dveh disciplinah, ki tvorita olimpijsko kombinacijo, balvanskem in težavnostnem plezanju, je 22-letnica že zdaj skoraj brez konkurence.

Zmagala je Poljakinja Aleksandra Miroslaw (7,38), ki je v velikem finalu ugnala domačinko Emmo Hunt. Presenečenje je tekmovalka na tretjem mestu, to je osvojila Japonka Miho Nonaka, ki je bila v malem finalu boljša od Poljakinje Patrycje Chudziak. Nonaka bo v Tokiu neposredna tekmica Garnbretove za olimpijsko odličje.

Garnbretova bo v Salt Lake Cityju nastopila drevi tudi v kvalifikacijah balvanov. Korošica je sezono svetovnega pokala odprla aprila z zmago v balvanskem plezanju v Meiringenu v Švici. Naslednjo balvansko tekmo, ki je bila v Salt Lake Cityju, je izpustila, saj sta se s trenerjem Romanom Krajnikom odločila, da bo pred OI tekmovala le na enem tekmovanju v svetovnem pokalu na mesec.

V hitrosti v moški konkurenci je v Salt Lake Cityju slavil Indonezijec Veddriq Leonardo, drugi je bil njegov rojak Kiromal Katibin, ki je v kvalifikacijah s 5,258 sekunde postavil nov svetovni rekord v hitrostnem plezanju.

Članki iz rubrike