IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

najstniki Njena.si

Še pred polnoletnostjo več deset spolnih ...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

(sm)
(sm)
0 04.05.2021 11:08:13

Balinanje: Aktivni reprezentanti in legionarji

Aleš Borčnik
BZS
Pestremu športnemu dogajanju med prazniki so se priključili tudi balinarji, ki so bili aktivni tako na reprezentančnem kot klubskem področju in pri delu z mladimi. V soboto bodo ponovno na delu tudi najboljše slovenske balinarke.

Po dolgem zimskem in zgodnjepomladanskem prisilnem premoru bo maj postregel s številnimi zanimivimi balinarskimi dogodki. Moškim superligašem se bodo v soboto v ligaškem tekmovanju priključili tudi klubi v najmočnejši ženski ligi, sredi maja pa bodo na sporedu tudi prva reprezentančna tekmovanja v okviru Adriatic Bocce Confederation.

Reprezentanti zagnali motorje

Prvi reprezentančni akciji v letu 2021 sta opravili moška članska in U-20 reprezentanca. Selektor članov Davor Janžič je v Ljubljani na sestanku predstavil program dela za letošnje leto, medtem ko je selektor mladih reprezentanc Anton Kosar v Sežani zbral večino kandidatov za nastop na ABC peteroboju U-20 v Črni gori. Matiji Poljancu (Kolektor Idrija), Gašperju Povhu (Skala Sežana), Nejcu Čimžarju Žuranu (Center Kranj) ter Jaki Štremflu in Janu Guštinu (oba Agrochem Hrast) sta se na enodnevnih pripravah pridružila tudi člana U-23 reprezentance Žan Sodec (Loanese, Italija) in Erik Čeh (Agrochem Hrast).

Članice na delu v soboto

Komisija za žensko balinanje Balinarske zveze Slovenije je v dogovoru s klubi določila datum nadaljevanja 1. lige – članice. Obračuni 8. kroga v 1. ligi – članice bodo na sporedu 8. maja, spomladanski del prvenstva pa bo odigran po pospešenem sistemu z dvojnimi krogi ob sobotah in nedeljah. Po jesenskem delu prvenstva je v najboljšem položaju ljubljanski Krim s 13 točkami, pivški Oro Met je zbral 11 točk, tretje mesto pa si trenutno delita Bistrica pri Tržiču in Deskle z osmimi točkami.

Slovenska derbija pripadla gostom

Prvomajska sobota je postregla z dvema slovenskima derbijema v italijanski serie A, ki sta pripadla Alešu Borčniku in Anžetu Petriču iz BRB Ivree ter Davorju Janžiču in Juretu Kozjeku iz La Perosine. Vodilna BRB Ivrea je imela v Noventi di Piave kar nekaj dela, saj so domačini kar malce nepričakovano blesteli v tekaških disciplinah. Tako sta aktualna svetovna prvaka v štafetnem zbijanju Aleš Borčnik in Anže Petrič kljub 56 zadetkom ostala praznih rok, tako kot Petrič s 46 zadetki v hitrostnem zbijanju. Z enakim dosežkom je v "brzincu" slavil Borčnik in gostom zagotovil mirnejšo končnico. V domači zasedbi je Dejan Tonejc odlično odigral uvodno igro dvojic, medtem ko je v natančnem zbijanju in igri posamezno ostal praznih rok.

Ponovno sta brez želene zmage ostala Žan Sodec in Gregor Oprešnik, čeprav sta bila med vidnejšimi posamezniki ob domačem porazu Loaneseja proti favorizirani La Perosini. Oprešnik je s tesnih 27:28 moral priznati premoč Matteu Mani v igri v krog, Sodec je v igri trojk moral stisniti roko Juretu Kozjeku, nato pa še Davorju Janžiču, ki je v natančnem zbijanju ugnal mladega rojaka s 26:9. Oprešnikovih 40 točk je bilo premalo za zmago v hitrostnem zbijanju, v zadnjem delu tekme pa je Sodec slavil v dvojici, medtem ko je za goste Kozjek klonil v igri posamezno. Na tretjem srečanju osmega kroga med branilcem naslova Gaglianicom in Saluzzom je zablestel italijanski reprezentant Mauro Roggero, ki je v hitrostnem zbijanju zadel vseh 50 krogel in izenačil rekordno znamko.

Serie A, 8. krog

Noventa – BRB Ivrea 10:16, Gaglianico – Saluzzo 22:4, Loanese – La Perosina 9:17, Marenese prost

Vrstni red: BRB Ivrea in La Perosina 12, Gaglianico 10, Noventa 8, Saluzzo 4, Marenese 2, Loanese 0

Delo z mladino v polnem zagonu

Komisija za mladino Balinarske zveze Slovenije je sredi aprila začela obiskovati klube, ki delajo z mladimi balinarkami in balinarji. Predsednik Komisije za mladino BZS Anton Trobec se je odzval povabilu na demonstracijski trening za najmlajše člane Šole balinanja Korte - Izola. Na enodnevnem druženju jim je predstavil zanimive načine treninga. Mladi balinarski upi so bili za prizadevnost nagrajeni z majicami BZS ter balinčki, ŠB Korte - Izola pa je v okviru akcije BZS na posodo prejela nekaj kompletov balinarskih krogel za mlade. Komisija za mladino bo z demonstracijskimi treningi po klubih nadaljevala tudi v prihodnje – zainteresirani klubi se lahko za sodelovanje dogovorijo prek elektronske pošte: mladina@bzs.si. 

Galerija

Članki iz rubrike