Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 19.05.2019 21:19:08

Naslednji v NIZU USPEHOV! Za Janjo Garnbret ni ovir, Mia Krampl do prvih stopničk

alesfevzer.com
Janja Garnbret ostaja nepremagljiva tudi po letošnjem Münchnu. Garnbretova je zmagala tudi na peti tekmi sezone svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Nov uspeh Garnbretove je dopolnila Mia Krampl, ki je v svojem prvem finalu s tretjim mestom osvojila premierne stopničke. Anže Peharc in Katja Kadić sta v finalu osvojila peto oziroma šesto mesto.

Do konca prvega dela letošnje sezone svetovnega pokala v športnem plezanju, ki je v celoti v znamenju balvanov, je le še junijska tekma v Vailu. Garnbretova bo onstran velike luže v Koloradu lovila poseben mejnik, saj še nihče doslej ni osvojil vseh tekem svetovnega pokala na balvanih v eni sezoni.

Korošica je bila v Münchnu zelo sproščena in se je vidno zabavala, angleški komentator pa se je celo pošalil, da je bila med čakanjem na finalni nastop tako mirna in neobremenjena, kot da bi čakala na postaji na avtobus.

"Res je bilo čudovito tekmovanje, zelo sem se zabavala, tako v kvalifikacijah, kot tudi v polfinalu in finalu. Ta množica, ki se je zbrala tukaj, ti da še dodaten zagon in res je bilo zabavno," je bila prva izjava slovenske šampionke, ki jo je 5000 glava množica, zbrana v olimpijskem parku, znala nagraditi z aplavzom za vsak uspeh, na koncu pa pospremila z glasnimi vzkliki "Janja, Janja ...".

"V finalu sem čutila nekaj pritiska, a sem si dejala, da tekmujem zato, ker uživam v tem, kar počnem. To je tisto, kar sem tudi naredila. Prišla sem iz izolacije ter na 'flesh', v prvem poskusu, osvojila zadnji balvan. Počutila sem se res odlično," je opisala čudovite občutke.

"Zdaj, ko sem še tretjič zmagala v Münchnu, si želim zmagati tudi v Vailu. Vem, da bo zelo težko, saj mi v Vailu doslej ni uspelo priti v finale. Tako da ..., zelo srečna bom že s tem, če se bom v Vailu prebila v finale," je še dejala.

Dvajsetletnica si je že pred Münchnom zagotovila svoj prvi naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala v balvanskem plezanju. V Münchnu pa je s peto zaporedno zmago le potrdila popolno prevlado. To je njena še tretja zmaga na tekmah v Münchnu ter 24. zmaga v svetovnem pokalu.

Edina, ki bi lahko teoretično ogrozila Garnbretovo in njeno skupno zmago, Japonka Akiyo Noguchi, v Münchnu sploh ni nastopila. Večina japonske ekipe, vključno z Noguchijevo, se je konec tedna udeležila japonskega državnega prvenstva.

S tem je tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu že pred tekmovalnim koncem tedna v bavarski prestolnici s štirimi zmagami osvojila svoj glavni cilj sezone. Kljub doseženemu cilju pa se tekme ni lotila z nič kaj manjšo zavzetostjo.



Vodilna je bila tako po kvalifikacijah s petimi vrhovi balvanskih smeri, kot tudi v polfinalu, ko je edina med ženskami osvojila štiri vrhove, medtem ko so druge ostale pri ničlah.

V finalu pa je le še potrdila svoje mojstrstvo, ko je za štiri smeri potrebovala pet poskusov, le v drugem balvanu je vrh 'naskakovala' dvakrat. Njena izzivalka, peta po polfinalu, Francozinja Fanny Gibert, je potrebovala osem poskusov.

V finalu se je odlično odrezala 18-letna tekmovalka z Golnika Mia Krampl, ki je v svojem prvem finalu na tekmah najvišjega ranga prišla do svojih premiernih stopničk v svetovnem pokalu. Kramplova je s tremi vrhovi dobila boj za tretje mesto s Francozinjo Julio Chanourdie, ki je bila četrta.

Po petih tekmah sezone ima Garnbretova pet zmag. Zmagala je na uvodni tekmi aprila v Meiringenu, v Moskvi, na obeh tekmah na Kitajskem (Chongqing, Wujiang) ter zdaj še v Münchnu.

Julija se bo začela sezona v težavnosti, Korošica pa bo lovila še dve posebni lovoriki, četrta zaporedna naslova zmagovalke seštevka sezone v težavnosti in skupne zmagovalke v kombinaciji (2016, 2017, 2018). Če se bodo napovedi uresničile, bo postala prva v zgodovini v absolutni konkurenci s tremi osvojenimi globusi v eni sezoni.

V moški konkurenci je zmagal Avstrijec Jakob Schubert, drugo mesto je pripadlo Čehu Adamu Ondri, tretji je bil domači predstavnik Jan Hojer.

Gregor Vezonik in Jernej Kruder sta tekmovanje sklenila na osmem oziroma 11. mestu.

V ženski polfinalni loteriji sta tik pod mejo finala na sedmem in osmem mestu ostali Vita Lukan in Lučka Rakovec. Slovenske nastope v polfinalu pa je na repu uvrščenih, na 17. mestu, zaokrožila Urška Repušič.

Članki iz rubrike