IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 10.02.2019 23:50:05

Tri srebra in bron

Uroš Stoklas se je izvrstno nosil z velikim Vilijem Zavarkom.
psno
Prerov na Češkem pomeni nov mejnik za slovensko kegljanje, ki je prinesel kar tri srebrne in eno bronasto medaljo.

Res so se naši reprezentanti podali na pot z veliko optimizma, vseeno pa je le malokdo verjel, da bi se lahko približali dosežku izpred dveh let v Straubingu v Nemčiji, kjer smo osvojili dva srebra in dva brona. Toda kompletna ekspedicija se je tokrat zelo izkazala tako z igrami kot tudi rezultati, pa čeprav naši igralci in igralke niso imeli sreče z žrebom. Na koncu se je izšlo imenitno.

Pri mlajših članih se je Postojnčan Žiga Požar prebil v polfinale, kjer pa se je njegova pot zaustavila. Že uveljavljeni Avstrijec Matthias Zatschkowitsch je bil premočan za našega mladega Notranjca in slavil s 3:1 (640:583). Toda tudi bron je izreden uspeh za Žigo, ki sicer doma že kaže odlične nastope. Zato pa je bila uspešnejša njegova vrstnica, Kranjčanka Anja Forštnarič, ki je najprej premagala po kegljih Slovakinjo Nikolo Mazuchovo (593:572), ki se je dolgo zelo uspešno borila. V finalu jo je čakala odlična Hrvatica Mirna Bosak. Mirni je odlično šla igra na polno in si je vedno nabrala lepo prednost ter tako dobila prve tri nize, čeprav jo je Anja v igri na čiščenju potem lovila. Hrvatica je dvoboj dobila s 3:1, v kegljih pa je bila članica Triglava, ki je v zadnjem nizu nadigrala Bosakovo, boljša s 606:598. Tako je Anja ponovno dokazala, da spada trenutno med najboljše članice na svetu.

Tudi njena mama Brigita Strelec je bila uspešna v polfinalu, ko je v napetem dvoboju ugnala Hrvatico Ano Jambrović. Hrvatica, ki je bila prvi dan daleč najbolj razpoložena igralka, je tudi tokrat odlično igrala na polno. Toda Strelčeva se je ponovno izkazala v igri na čiščenje in ravno tu je prišla do zmage z 2,5:1,5. Tudi v kegljih je bilo zelo tesno, 607:604 za igralko Triglava. Ta v finalu ni imela nobenih možnosti, čeprav je odlično odigrala in podrla odličnih 629 kegljev. Toda Madžarka Anita Mehesz je imela tokrat sanjsko predstavo. Že v prva dva niza sta bila pri njej vrhunska in je obračala na odličnih 335 podrtih kegljih. V tretjem nizu pa je ob neverjetnem čiščenju podrla kar 194 kegljev in v zadnji niz šla s 529 podrtimi keglji. Vsem v dvorani je bilo jasno, da je to napad na najboljšo žensko znamko, ki je pri 678 kegljih in jo ima Hrvatica Ines Maričić. Madžarka se je zaustavila na fenomenalnih 690 kegljih in Brigiti je bilo v čast, da je lahko čestitala Madžarki ne samo za zmago, ampak tudi za rekord.

Istočasno pa je v finalu igral tudi Uroš Stoklas, ki je pred tem ugnal odličnega Slovaka Erika Kuno. Čeprav je Slovak nudil velik odpor, ni imel nobenih možnosti in Uroš je zmagal s 3,5:0,5 (666:632). V velikem finalu pa ga je čakal veliki Srb Vilmoš Zavarko. Ta je sicer imel težek obračun za vstop v finale z Igorjem Kovačićem. Na koncu ga je dobil z 3,5:0,5 (712:674) in postavil najboljši rezultat turnirja. Toda naš Trboveljčan se ga ni ustrašil, pa čeprav je Srb narekoval visok tempo. Prvi niz se je končal pri 163:186. Potem je Uroš stopnjeval svojo igro in dobil naslednja dva niza s 162:154 in 169:159. V zadnjem nizu pa se potem odvijal ogorčen boj za vsak kegelj. Dolgo sta bila poravnana in kazalo je celo na izjemno presenečenje. V zaključku nastopa pa je Viliju padla devetka, medtem ko je Uroš imel smolo pri odpiranju in je porabil dva meta, da je šel na polno. Srb se je izvlekel v zmago v nizu s 179:171. Toda tudi končen rezultat je za Stoklasa bil izvrsten, saj je izgubil z le 665:678. S tem pa je Uroš dokazal, da je odličen igralec, ki se lahko še vedno upira mnogo mlajšim tekmecem. Sam turnir pa je odigral vrhunsko z zelo visokimi rezultati.

Pokal je tako končan in Slovenija še vedno ostaja v vrhu svetovnega kegljanja, kar je odličen obet za svetovno ekipno prvenstvo, ki bo čez tri mesece ravno tako na Češkem. Za nameček bo že konec tedna v Mariboru evroliga, kjer bo Konstruktor gostil Podbrezovo. Gledalci bodo med drugimi lahko pozdravili Zavarka Slovaka Kuno.

Galerija

Članki iz rubrike