IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 26.11.2018 18:48:44

Predsednik praktično že znan, gneča za v boju za IO OKS

Grega Wernig
Olimpijski komite Slovenije (OKS) je že pred tednom dni sporočil, da bo Bogdan Gabrovec 16. decembra na volilni skupščini edini kandidat za predsedniško mesto slovenskega olimpijskega gibanja, danes pa je dodal še seznam kandidatov za 25-članski izvršni odbor, v kar je vključen tudi predsednik.

Edini kandidati so še med predstavniki športne zveze, ki skrbi za šport invalidov Damijan Lazar (ZŠIS-POK), individualni soustanovitelj OKS Miroslav Cerar, predstavnik Kluba olimpijcev oziroma bivši športnik olimpijec, to je Katja Koren Miklavec, za predstavnika športnikov iz športne panoge, ki je na programu olimpijskih iger in ga je izvolila Komisija športnikov OKS ter ga je potrdila skupščina OKS Raša Sraka Vuković, kot predstavnik sponzorjev OKS pa Vojka Ravbar.

Za prvega podpredsednika kandidirata Janez Sodržnik (regijska pisarna Ljubljana) in Bojan Geiser (regijska pisarna Maribor).

Med novimi člani IO ne bo enega najboljših slovenskih športnikov doslej Iztoka Čopa, tudi sedanjega podpredsednika, ter Tjaše Andree Prosenc, ki je bila neprekinjeno članica IO v sedemindvajsetih letih obstoja OKS. Slednja je kandidirala, pa nato kandidaturo umaknila "na lastno željo z namenom, da drugemu predstavniku zimskih športov, mesto je le eno, omogoči nemoteno izvolitev v najvišji organ OKS," so sporočili iz Zveze drsalnih športov Slovenije, ki je sprva predlagali Prosenčevo.

Pravnica Tjaša Andree Prosenc je podpredsednica Mednarodnega sveta Arbitražnega razsodišča za šport (ICAS) in bo v tem organu za štiri leta ostala tudi po novem letu, saj je bila nedavno ponovno izvoljena. Na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu v začetku leta je bila tudi sopredsednica hitre arbitraže, ki v 24 urah rešuje primere kršenja dopinških pravil. Vodstvo te arbitraže izreka tudi začasne suspenze in sproža postopke v primeru kršitev.


Izvršni odbor OKS ima vključno s predsednikom in tremi podpredsedniki 25 članov. Trinajst od teh je predstavnikov nacionalnih panožnih športnih zvez olimpijskih športov; izmed njih za drugega podpredsednika kandidira Tomaž Barada (slovenska zveza za taekwon-do) ter še Roman Dobnikar (atletska zveza), Edvard Kolar (gimnastična zveza), Gorazd Kogoj (golf zveza), Aljoša Tomaž (jadralna zveza), Andrej Ribič (kajakaška zveza), Tomaž Grm (kolesarska zveza), Leon Uratnik (lokostrelska zveza), Bojan Rotovnik (planinska zveza), Silvester Lipošek (plavalna zveza), Aleksander Mravljak (sabljaška zveza), Janez Slapar (strelska zveza), Jošt Dolničar (veslaška zveza) in Enzo Smrekar (smučarska zveza).

Slednji je tudi na seznamu za predstavnika panog zimskih olimpijskih športov, kandidata sta še Marijan Kremžar (curling zveza) in Miha Butara (hokejska zveza). Sedem je kandidatov za pet predstavnikov kolektivnih športnih panog olimpijskih športov, kjer tudi kandidirata Kremžar in Butara ter še Matej Erjavec (košarkarska zveza), Stanko Glažar (nogometna zveza), Metod Ropret (odbojkarska zveza), Franjo Bobinac (rokometna zveza) in Marko Mrdjenovič (baseball zveza).

Za osem predstavnikov športa za vse oziroma športnih zvez priznanih in neolimpijskih športov pa sta dve ravni za izvolitev. Dva bosta predstavnika nacionalnih panožnih športnih zvez priznanih športov oziroma neolimpijskih športov in štirje predstavniki lokalnih športnih zvez. Kandidati za prvi sklop so Anton Breznik (avtomoto zveza), Sonja Poljšak (kegljaška zveza), Igor Eržen (letalska zveza), Fiona Johnson Kocjančič (plesna zveza), Iztok Vorkapić (tajski boks), Bart Stegeman (dama zveza), Vladimir Sitar (kickbox zveza), Zoran Kačičnik (univerzitetna zveza) in Egon Brecelj (zveza za ribolov na morju).

Za štiri predstavnike lokalnih športnih zvez pa kandidirajo Ivan Kapitler (regijska pisarna Celje), Branko Jeršin (pisarna Jesenice), Niko Zadnik (pisarna Koper), Tadej Peranovič (pisarna Kranj), Dušan Papež (pisarna Ljubljana), Sodržnik, Geiser, Ljubo Germič (pisarna Maribor), Miran Müllner (pisarna Nova Gorica), Tomislav Tiringer (pisarna Postojna), Bojan Fajs (pisarna Ptuj), Simona Gaiser (pisarna Ptuj), Janez Hercog (pisarna Slovenj Gradec), Miran Kos (pisarna Slovenj Gradec) in Bogdan Plaznik (pisarna Velenje).

Za predstavnika športnih zvez, ki se pretežno ukvarjajo s športom za vse, se bosta potegovala Dejan Crnek (Športna unija Slovenije) in Maja Vogrič (Zveza tabornikov Slovenije).

Značke: olimpizem, oks, volitve

Članki iz rubrike