IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 03.08.2018 19:10:34

Boštjan Maček zlat na strelskem EP v trapu

Reuters
Slovenski strelec Boštjan Maček je na evropskem prvenstvu v avstrijskem Leobersdorfu osvojil zlato kolajno v trapu in s tem dosegel svoj največji uspeh.

Maček je bil pred tem v posamični konkurenci dvakrat bronast na prvenstvih stare celine. Srebro je tokrat pripadlo Hrvatu Antonu Glasnoviću, bron pa Čehu Jiriju Laptaku.

Maček, ki je bil najboljši že v kvalifikacijah, se je v finalu šesterice dolgo časa sukal okoli tretjega mesta, v sami končnici pa je zasenčil vse svoje tekmece in brezhibno opravil svojo nalogo. V finalu dvojice je ukanil starega znanca z velikih tekmovanj, Hrvata Glasnovića, starejšega brata veliko bolj razvpitega Josipa, olimpijskega zmagovalca iz Ria de Janeira 2016.

Potem ko je minulo sezono izpustil zaradi operacije križnih vezi, se je v tej vrnil v velikem slogu. Na tekmah svetovnega pokala v malteškem Siggiewiju in ameriškem Tucsonu - na prvi je osvojil deseto, na drugi pa dvanajsto mesto - je ujel stik z najboljšim tekmovalci na svetu, v predmestju avstrijske prestolnice pa je pometel z njimi in dosegel svoj največji uspeh v zanimivi in pestri strelski karieri.

Na posamičnih tekmah je doslej osvojil že dve odličji bronastega leska, prvo v Beogradu 2011, drugo na Pragerskem 2015, poleg naslova sredozemskega prvaka iz Pescare 2009, kjer je ukanil najboljše in zelo imenitne strelce iz Italije, Španije, San Marina, Francije, Turčije in drugih izjemno razvitih strelskih držav, pa je zablestel tudi na poletnih olimpijskih igrah v Londonu 2012, kjer je osvojil nehvaležno sedmo mesto.

"Izjemno zadovoljen sem po osvojeni zlati kolajni. Moj začetek v finalu ni bil najboljši, zato pa sem bil iz strela v strel boljši, v drugem delu finala sem dal svoj maksimum," je takoj po finalni tekmi dejal Maček in dodal: "Minulo sezono sem izgubil zaradi poškodbe, v tej sezoni sem si želel le dobrega izida. V zadnjem času sem intenzivno vadil, trdo delo pa je bilo poplačano."

"To je zagotovo največji uspeh v moji karieri. Sedmo mesto na poletnih olimpijskih igrah Londonu je bržkone najbolj cenjeno, a naslov evropskega prvaka tudi nekaj šteje, še posebej zaradi tega, ker sem v preteklosti že osvojil dve bronasti kolajni na evropskih prvenstvih," je dodal Prekmurec, ki se bo v bližnji prihodnosti osredotočil na septembrsko svetovno prvenstvo v južnokorejskem Changwonu, kjer se bodo že delile prve kvote za olimpijske igre v Tokiu 2020.

Na dvodnevni tekmi v Leobersdorfu sta nastopila še dva slovenska strelca: Denis Vatovec (119) je zasedel 26., Matjaž Lepen (117) pa 40. mesto.

Slovenija je v ekipni konkurenci dosegla najboljši izid (360) med vsemi 26 reprezentancami na EP. Po starih pravilih bi osvojila odličje zlatega leska - toliko letečih tarč sta zadeli tudi drugouvrščena Turčija in tretjeuvrščena Italija, a je imela Slovenija boljša skupna dosežka v zadnji in predzadnji seriji -, po novih pravilih Evropske strelske zveze (ESC) pa bo v soboto nastopila v četrtfinalu in se pomerila z osmouvrščeno Francijo, nato pa sledijo tekme na izpadanje.

Uspeh moške izbrane vrste je pod vodstvom trenerja Nikolaja Mejaša dopolnila Jasmina Maček, ki je osvojila končno deveto mesto, od dodatnega razstreljevanja za veliki finale pa jo je ločil le en zadetek. Prekmurka je zadela 116 letečih tarč. Edina slovenska predstavnica na evropskem prvenstvu v predmestju avstrijske prestolnice je bila po prvem dnevu tekmovanja na 28. mestu, potem ko je v dveh serijah zadela zadela 42 od 50 glinastih golobov. Drugi dan tekmovanja je zablestela v polnem sijaju, danes je zadela 74 od možnih 75 glinastih golobov ter se vidno povzpela na lestvici, do preboja v dodatno razstreljevanje pa so jo ločile malenkosti.

Značke: strelstvo, ep

Članki iz rubrike