Mobilna verzija
Zaljubljena Naomi Odkrito.si

Zaljubljena Naomi Campbell

polž Svet24.si

Tedenski horoskop: Saturn bo nastavljal prepreke

tuširanje, prha, umivanje, kopanje Svet24.si

Balzam za lase uporabljate na napačen način!

kosinjska dolina, poplave Svet24.si

FOTO in VIDEO: 500 ljudi odrezanih od sveta, a ...

2016-Spelman2 Najstnica.si

Modni kosi, ki jih moraš imeti v omari

betty white Njena.si

Betty White: Še vedno sem seksi

Zala Đurić Ribič in Tanja Ribič Njena.si

Tanja Ribič odhaja v New York

STA
STA

Zmaga na sodišču: Najuspešnejša slovenska padalka vseh časov tožila državo in dobila ...

Nova zmaga nekdanje najboljše slovenske padalke. A tokrat na sodišču ...

Delovno in socialno sodišče je Ireni Avbelj, najuspešnejši slovenski padalki vseh časov, prisodilo 90.000 evrov odškodnine v sporu proti ministrstvu za obrambo. Avbljeva se je avgusta 2011 hudo poškodovala na evropskem prvenstvu v skokih s padalom v Kikindi. Od delodajalca je zahtevala odškodnino in mesečno rento. Sodba še ni pravnomočna.

Sodišče je po šestih letih in pol od nesreče Avbljevi prisodilo odškodnino, saj je razsodilo, da nekdanja vrhunska padalka in nekdanja poveljnica šolskega padalskega centra Slovenske vojske ni kriva za nesrečo in da ji pripada odškodnina, je v četrtek poročal Dnevnik, o razsodbi v korist Avbljeve in v škodo države pa poročajo tudi ostali slovenski tiskani in internetni mediji.

Avbljeva je pred štirimi leti vložila tožbo zoper svojega takratnega delodajalca, ministrstvo za obrambo, saj je bila prepričana, da za nesrečo ni bila kriva sama, da je šlo za delovno nesrečo in da ji pripada odškodnina.

Sodišče ni v celoti ugodilo glede višine zahtevka. Avbljeva je namreč zahtevala višjo odškodnino, 160.000 evrov in rento, sodišče pa ji je na koncu prisodilo dobrih 90.000 evrov odškodnine, k znesku bo sicer treba prišteti obresti. Dosodilo ji je mesečno denarno rento v višini 490 evrov in mesečno plačilo prikrajšanja iz naslova dodatnega pokojninskega zavarovanja v višini 200 evrov, še poroča Dnevnik.

Gre za odškodnino zaradi premoženjske in nepremoženjske, poškodb, bolečin, stroškov zdravljenja, pretrpljenega strahu, zmanjšanja življenjskih aktivnosti in izpada dohodka.

Zdaj 52-letna Avbljeva je na svetovnih prvenstvih skupno osvojila 20 zlatih, 10 srebrnih in tri bronaste kolajne. Skoraj usoden pa je bil zanjo skok s padalom 24. avgusta 2011, ko ji je na evropskem prvenstvu v Kikindi dve sekundi pred pristankom zatajil mehanizem za pristajanje. Avbljeva se je hudo poškodovala. Prestala je 18 operacij na levi nogi, desnem kolenu in hrbtu. Zaradi poškodb je morala končati kariero in se je po skoraj 23 letih službovanja na ministrstvu za obrambo tudi invalidsko upokojila in bo vse življenje trpela posledice nesreče pri doskoku s padalom.

Avbljeva se na razsodbo ne bo pritožila, lahko pa se pritoži ministrstvo za obrambo oziroma državno odvetništvo v imenu ministrstva. Rok za pritožbo se izteče v začetku aprila. V okviru postopka so državni pravobranilci zatrjevali, da se je nesreča zgodila zaradi napake Avbljeve, na civilnem tekmovanju, kamor naj padalcev ne bi poslala vojska, ampak Letalska zveza Slovenije. Padalka je vztrajala, da je v Srbiji tekmovala kot predstavnica Slovenske vojske, so danes zapisale Slovenske novice.

Sodišče je jasno odločilo, da je šlo za delovno nesrečo, ker je Avbljeva od ministrstva dobila ukaz, da se mora udeležiti tekmovanja. Udeležba na tekmovanju se ji je štela v delovni čas, ministrstvo je poskrbelo za prevoz na tekmovanje in za prevoz poškodovane nazaj v Slovenijo. Kot navaja Dnevnik, se je bila Avbljeva pred odvetnika Primoža Krapenca ves čas pripravljena z državo tudi pogoditi, a nasprotna stran o tem ni želela slišati.

"Sodba sicer še ni pravnomočna, čakamo, kaj bo naredilo pravobranilstvo, vsekakor pa sem zadovoljna s tem, tako kot je sodnik razsodil. Glede na to, da smo se do zdaj skušali pogodit in odziva z njihove strani ni bilo, ne vem ... Čakam še, če se bodo pritožili ali ne, upam na pozitivno presenečenje," je razsodbo za STA komentirala Avbljeva.

Značke: padalstvo , odškodnina