andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

STA
STA
0 23.02.2018 18:00:39

Kasper: Meldonij podoben aspirinu

Gian-Franco Kasper
Reuters
Predsednik Mednarodne smučarske zveze (Fis) in član Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Gian-Franco Kasper je danes izjavil, da je meldonij, zaradi katerega je ruski tekmovalec v curlingu Aleksander Krušelnicki ostal brez bronaste kolajne na olimpijskih igrah v Pyeongchangu, podoben aspirinu.

"Poseben primer, kot je ta, bi se lahko zgodil katerikoli državi," je dejal Švicar v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP. "Meldonij je kot aspirin v naših državah," je dodal, pri čemer je imel v mislih zahodne države.

Po njegovem mnenju ima takšna snov majhen vpliv v spretnostnem športu, kakršen je curling.

Meldonij se v glavnem uporablja pri zdravljenju bolezni srca in ožilja, vendar naj bi deloval tudi kot poživilo. Od leta 2016 je na seznamu prepovedanih snovi Svetovne protidopinške agencije Wada.


"Čas je, da se končajo ti pogovori na ravni vrtca v medijih," je danes še dejal Kasper.

Kasper bo v soboto skupaj s preostalimi 13 člani izvršnega odbora Mok odločal o tem, ali bodo lahko Rusi na zaključni slovesnosti v nedeljo nastopali pod rusko zastavo.

Mok je namreč decembra lani suspendiral ruski olimpijski komite zaradi razkritja sistematičnega dopinga v ruskem športu. Na igre v Pyeongchangu so zato povabljeni le izbrani ruski športniki, pa še ti morajo nastopati pod nazivom olimpijski športniki iz Rusije brez lastne zastave in himne.

Danes sicer v Pyeongchangu odmeva novica o drugem primeru dopinga med ruskimi športniki na teh olimpijskih igrah. Na testu je bila pozitivna tekmovalka v bobu Nadežda Sergejeva. V vzorcu 30-letne športnice, ki je v bobu dvosedu zasedla 12. mesto, so našli prepovedano snov trimetazidin, ki se uporablja denimo pri zdravljenju angine pektoris, dobro pa je poznana tudi med nekaterimi športniki, saj poveča izrabo kisika v telesu.

Značke: zoi 2018, doping

Članki iz rubrike