Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 18.12.2017 17:45:53

Konjeniška zveza obeležuje 70. obletnico delovanja

Konjeniška zveza Slovenije decembra obeležuje 70. obletnico neprekinjenega delovanja. Visoki jubilej so proslavili konec minulega tedna na slovesnosti v Kobilarni Lipica, na kateri so podelili tudi priznanja.

Priznanje za življenjsko delo je prejel dolgoletni trener Klavdij Maver, nosilci priznanj za izjemne športne dosežke pa so Miha Tavčar za zmago na svetovnem prvenstvu v vožnji dvovpreg v disciplini maraton, Patricio Muente za zmago na hamburškem derbyju 2017, Birgit Fabris Sauer za zmago na balkanijadi, Iza Vele za zmago v evropskem pokalu za mlade jahače in Karin Kranjc za udeležbo na svetovnem prvenstvu v enduranceu za mladince.

"Ponosni moramo biti na naših sedem desetletij in na dosežke. In nikakor ne smemo pozabiti čudežnega leta 1984, ko se je ekipa lipiških jahačev uvrstila na poletne olimpijske igre v Los Angelesu," je poudaril predsednik Konjeniške zveze Slovenije Jožef Klavdij Novak.


Pod okriljem konjeniške zveze deluje 70 konjeniških klubov, društev in rejskih združenj ter turističnih kmetij s konjeniško dejavnostjo, v katerih je vključenih več kot 10.000 posameznikov. Nacionalna zveza za konjeniški šport ima letno registriranih več kot 600 tekmovalcev in okoli 800 tekmovalnih konj. Letno v Sloveniji pod okriljem zvez potekajo mednarodna konjeniška tekmovanja, vključno s svetovnim prvenstvom in svetovnimi pokali, državnimi prvenstvi in pokalnimi tekmovanji.

Na Slovenskem je pred 70 leti uradno in organizirano začelo delovanje na področju konjeniškega športa. Leto kasneje je bil Milan Dolenc izbran za predsednika iniciativnega odbora za ustanovitev Zveze za konjski šport. V tem odboru so bili še: Anica Pollak, Franc Veble, Marjan Ferjančič in Jože Perovič. Ustanovni občni zbor Zveze za konjski šport Slovenije je bil 27. marca 1949 v dvorani Tabor v Ljubljani. Kasneje se je preimenovala v Konjeniško zvezo Slovenije, ki je od leta 1991 članica mednarodne konjeniške organizacije Fei ter Olimpijskega komiteja Slovenije.

Zveza skrbi za razvoj konjeniškega športa v štirih konjeniških disciplinah preskakovanju ovir, dresurnem jahanju, vožnji vpreg in vzdržljivostnem tekmovanju enduranceu.

Članki iz rubrike