Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 02.12.2017 11:01:06

Gajibov premagal Kolarja v boju za predsednika UEG

Azerbajdžanec Farid Gajibov je na današnjih volitvah za predsednika Evropske gimnastične zveze UEG na kongresu v Splitu postal peti predsednik evropske gimnastične organizacije. Za predsedniški stolček je kandidiral tudi slovenski športni delavec Edvard Kolar, a je današnje volitve z 28:20 dobil dosedanji podpredsednik UEG, Gajibov.

Zveza UEG je tako danes dobila novega predsednika, saj se je Francoz Georges Guelzec, ki je bil predsednik UEG od leta 2009, poslovil s položaja. Edina kandidata sta bila nekdanji generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Kolar, ki je septembra postal direktor Športne loterije, ter Azerbajdžanec Gajibov.

Oba sta že dlje časa vpeta v gimnastiko. Kolar je bil dolga leta trener enega najboljših slovenskih telovadcev v zgodovini Mitje Petkovška, dejaven je bil tudi pri Gimnastični zvezi Slovenije, med drugim je bil generalni sekretar, kjer pa se je v zadnjih letih nekoliko umaknil. Na današnjih volitvah je v prvem krogu zmagal Gajibov, sicer generalni sekretar azerbajdžanske gimnastične zveze, ki je bil že sedaj eden od podpredsednikov UEG. Gajibov je prejel 28 glasov članic krovne evropske zveze, Kolar pa 20, so sporočili iz UEG.

"Moram reči, da mi je še predvčerajšnjim bistveno bolje kazalo. Očitno mi v zadnjem trenutku ni uspelo zadržati nekaterih glasov, ki so šli na stran mojega nasprotnika oziroma tekmeca v boju za predsedniški položaj. Ampak ne glede na vse, jaz sem zadovoljen. No, nisem zadovoljen, da nisem bil izvoljen, ampak vseeno mislim, da rezultat ni tako slab," je iz Splita po jutranjih volitvah razplet volitev ocenil Kolar.

Kolar je v preteklosti dvakrat doslej kandidiral tudi za člana izvršnega odbora Mednarodne gimnastične zveze FIG, a mu ni uspelo. Če bi bil danes izvoljen, bi kot predsednik UEG avtomatično postal tudi član izvršnega odbora svetovne zveze FIG, kar pomeni, da bi lahko soodločal pri spremembah in reorganizaciji, ki jih svetovna gimnastika krvavo potrebuje.


A kljub temu, da mu v Splitu ni uspelo na vrh krovne organizacije stare celine, bo še naprej ostal v gimnastiki. Gimnastično zvezo Slovenije 14. decembra prav tako čaka volilna skupščina, Kolar pa kandidira za prvega podpredsednika GZS ter vodjo gospodarsko-organizacijskega področja.

"Tako je. Z gimnastiko živim vse svoje življenje, tako da bom delo nadaljeval pri Gimnastični zvezi Slovenije in ji pomagal, če se bo seveda zveza s svojimi članicami na volitvah za to odločila," je še dejal Kolar.

Zadnji volilni kongres je imela krovna evropska zveza pred štirimi leti v Portorožu. Takrat je nov predsedniški mandat dobil Guelzec. Pred štirimi leti je bil v izvršni odbor UEG izvoljen Klemen Bedenik, v nadzorni odbor pa Ivan Levak. Slednji je leta 2009 kandidiral tudi za prvega moža UEG, vendar v prvem krogu volitev izgubil proti Guelzecu.

Evropska zveza je že izvolila tudi tri podpredsednike; to so postali Švicar Rudolf Hediger, Francoz Michel Boutard in Grk Athanasios Vasileiadis.

Med kandidati za druge odbore sta še dva Slovenca, Ivan Levak vnovič kandidira za nadzorni odbor UEG, Špela Dragaš pa v tehnični komite za ritmično gimnastiko. Vse volitve se bodo končale predvidoma do 17. ure.

Značke: gimnastika, volitve

Članki iz rubrike