Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 24.08.2017 13:04:38

Janja Garnbret prva favoritinja tekme v Arcu

www.alesfevzer.com
Po Münchnu in koncu sezone v balvanskem plezanju se je karavana v športnem plezanju preselila v italijanski Arco ob Gardskem jezeru, kjer se bo v petek s kvalifikacijami začela četrta tekma svetovnega pokala v težavnosti. Na tekmi bo nastopila tudi mlada Janja Garnbret, ki je s tremi zmagami na vrhu ženskega seštevka.

Garnbretova letos blesti v balvanih in težavnosti. Na balvanskem tekmovanju v bavarski prestolnici je osvojila kar štiri kolajne, zmagala je na tekmi svetovnega pokala, v skupnem seštevku je balvansko sezono končala na drugem mestu, na evropskem prvenstvu v balvanih, ki je v Münchnu potekalo hkrati s finalno tekmo svetovnega pokala, je osvojila srebro, uspehe pa je za popolni komplet dopolnila z zlato kolajno in naslovom najboljše na stari celini v olimpijski kombinaciji, ki bo na sporedu olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu.

Osemnajstletnica po münchenskem uspehu ni imela časa za premor. Dijakinjo športnega oddelka velenjske gimnazije je namreč čakala zamenjava disciplin, torej preskok s kratkih balvanskih smeri, kjer sta pomembni eksplozivnost in moč, na dolge težavnostne smeri, kjer je pomembna vzdržljivost in kjer želi ubraniti lanski naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala.

Po evropskem prvenstvu v težavnosti v italijanskem Campitellu, kjer je pristala na nehvaležnem četrtem mestu, je Garnbretova v nadaljevanju pokazala, česa je sposobna. Korošica je po treh tekmah na vrhu s polnim izkupičkom treh zmag. "Moj cilj je ubraniti lanski naslov. Potrudila se bom, da bom lahko iztisnila, kar bom lahko," je po Münchnu dejala Garnbretova, ki želi ob koncu športno-plezalne sezone novembra v Kranju znova razveseliti domače navijače.



V Arcu bodo nastopili vsi najboljši. Na startu petkovih kvalifikacij bo tudi devet Slovencev. Ob Garnbretovi še evropska podprvakinja v disciplini Mina Markovič, ki je po treh tekmah na petem mestu skupno, Mia Krampl, Tjaša Kalan in Tjaša Slemenšek. Domen Škofic, ki je München izpustil zaradi lažje poškodbe, se bo v Arcu znova podal v vertikalo. V ekipi so še Martin Bergant, Milan Preskar in Jernej Kruder. Škofic, ki je lani kot prvi Slovenec v moški konkurenci osvojil skupni seštevek svetovnega pokala v težavnosti, je po prvih treh tekmah na četrtem mestu. Tako Škofic kot Markovičeva sta svetovni pokal začela s stopničkami, z drugima mestoma na tekmi v švicarskem Villarsu.

V Arcu bodo v soboto po koncu polfinala in finala v težavnosti pripravili posebno tekmovanje, ki ne šteje za točkovanje svetovnega pokala. Gre za tako imenovani Rock Master oziroma dvoboje na steni najboljših težavnostnih plezalcev. Pravico za nastop na tem tekmovanju za denarne nagrade ima deset tekmovalcev v vsaki od konkurenc, po osem najboljših v točkovanju svetovnega pokala, med njimi tudi seveda Garnbretova ter Markovičeva in Škofic, po dva pa bosta prejela posebno povabilo organizatorja.

V okviru tekmovanja v mestecu v bližini Gardskega jezera, ki so ga poimenovali festival Rock Master, bodo podelili tudi letošnje dobitnike nagrad za najboljše športne plezalce. Članica športno-plezalnega hrama slavnih Rock Master Hall of Fame je lani postala Garnbretova, ki se je pridružila Markovičevi in Martini Čufar, ki sta to priznanje prejeli leta 2013 oziroma 2001. Slovenki sta v Arcu tudi nosilki priznanja za tekmovalne dosežke La Sportiva Competition Award, Maja Vidmar leta 2008, Markovičeva pa v letih 2013 in 2016.

Članki iz rubrike