favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 19.08.2017 16:14:32

Janji Garnbret zlato in srebro na EP v Münchnu, Anže Peharc bronast

www.alesfevzer.com
Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je nova evropska prvakinja. Osemnajstletna Korošica je na evropskem prvenstvu v Münchnu, kjer se športni plezalci in športne plezalke merijo v balvanskem plezanju, osvojila zlato v kombinaciji, v balvanih pa je splezala do srebra. Uspeh Garnbretove je s tretjim mestom v balvanih dopolnil Anže Peharc.

O nosilki zlate kolajne najboljše balvanske plezalke na stari celini je odločil superfinale. Slovenska tekmovalka je bila v današnjem finalu tekmovanja za evropsko prvenstvo na vrhu povsem izenačena s srbsko tekmovalko Stašo Gejo. Obe sta preplezali štiri finalne balvanske smeri v enakem številu poskusov. V superfinalnem medsebojnem obračunu v eni balvanski smeri je odločal le en gib, v katerem je bila za malenkost boljša srbska tekmovalka, ki je vzela zlato, svoje prvo na evropskih prvenstvih, najuspešnejši Slovenki pa je pripadlo srebro.

Osemnajstletna Korošica je naslov evropske prvakinje, svojega prvega v članski konkurenci, osvojila v kombinaciji, na naslov evropske prvakinje v posamičnih disciplinah pa bo morala še počakati. Na evropskem prvenstvu v težavnosti v začetku julija v Campitellu v dolini Fassa je pristala tik pod stopničkami na četrtem mestu, kar je skupaj s srebrom v balvanih na EP v balvanskem plezanju v Münchnu zadoščalo za končno zlato odličje.

Kot zanimivost velja omeniti, da je tudi uspeh 19-letne Staše Gejo (delno) slovenski. Srbska tekmovalka, ki je po rodu iz Niša, živi v Mariboru, kjer študira, zadnja štiri leta pa je v Sloveniji trenirala skupaj z Garnbretovo pod vodstvom slovenskega trenerja Gorazda Hrena, selektorja članske reprezentance naše države.


Slovensko športno plezanje slavi nov uspeh s kar tremi osvojenimi kolajnami, popolnim kompletom zlatega, srebrnega in bronastega sijaja. Do brona se je s 15. dosežkom kvalifikacij zavihtel 20-letni Tržičan Peharc, s čimer je vpisal najboljši dosežek na mednarodnih tekmah najvišje ravni. Bera dosežkov slovenskih športnih plezalcev na evropskih prvenstvih je zelo bogata, vsega skupaj so slovenski športni plezalci na prvenstvih stare celine osvojili 20 kolajn. Garnbretova jih ima tri, pred dvema letoma v Chamonixu je bila srebrna v težavnosti, najuspešnejša Slovenka na EP je s sedmimi kolajnami Mina Markovič.

Jernej Kruder je v finalu evropskega prvenstva pristal pod stopničkami na četrtem mestu, Katja Kadić je vpisala osmo mesto, Julija Kruder je bila 17. V kvalifikacijah so plezali še Gregor Vezonik (29.), Urška Repušič (35.), Mina Markovič (53.) in Lana Skušek (56.).

Tekmovanje za evropsko prvenstvo je bil del dvojnega sporeda na olimpijskem stadionu v Münchnu, kajti tekmovanje v bavarski prestolnici je tudi sklepna tekma svetovnega pokala v balvanih. Finale evropskega prvenstva je tako bil hkrati polfinale svetovnega pokala.

V večernem finalu bo slovenske barve od deveterice Slovencev branila Janja Garnbret, ki se bori za drugo mesto v skupnem seštevku letošnjega svetovnega pokala v balvanih. Skupna zmaga v seštevku sezone je že pred zadnjo tekmo pripadla Britanki Shauni Coxsey.

Značke: športno plezanje, ep

Članki iz rubrike