gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 09.07.2017 22:05:44

Mok bo določil temelje za izbiro prireditelja OI 2024 in 2028

V Lozani do torka zaseda izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja. Osnovna tematika je izbira prireditelja olimpijskih iger 2024, še bolj pa je v Švici v ospredju vprašanje, kaj čaka poraženca na izboru na septembrski skupščini. O tem bo v torek odločala izredna skupščina Moka, ki želi omogočiti predčasno izbiro prireditelja iger 2028.

Vodilni na Mednarodnem olimpijskem komiteju si želijo, da bi že letos izbrali oba gostitelja, torej za igre 2024 in 2028. Pravila Moka predvidevajo, da se prireditelj vedno izbere sedem let vnaprej, pri igrah 2028 pa si želijo izjemo in spremembo pravil mora pred tem potrditi skupščina, ki se bo v Švici zbrala v torek in sredo. Nihče v Moku ne dvomi, da bo odločitev dobila potrebno podporo.

V igri za izvedbo iger 2024 sta Pariz in Los Angeles, obe mesti pa sta igre že gostile dvakrat, nazadnje Los Angeles leta 1984, Pariz pa 1924 in si zato posebej želi iger 2024, da bi v francoski prestolnici tudi na ta način obeležili stoletnico in to naj bi bila tudi posebna prednost metropole ob Seni na izboru. Osnovna ideja Moka pa je, da kandidati ne bi podvajali visokih stroškov za novo kandidaturo, saj so v Moku mnenja, da imajo dva odlična možna prireditelja, v principu pa na izboru septembra tako ne bo poraženca, saj bo vsako mesto dobilo eno prireditev.


A Pariz in Los Angeles si še naprej prizadevata, da bi dobila igre 2024, čeprav se po zadnjih informacijah iz Moka strinjata tudi z morebitno izvedbo 2028. Pri tem imata obe mesti izredno podporo tudi doma in francosko delegacijo bo v Lozano popeljal kar novi predsednik Emmanuel Macron. Obe mesti pa bosta zasedanje skupščine Moka izkoristili tudi za dodatno predstavitev in lobiranje za glasove na glasovanju, ki bo 13. septembra v Limi.

Evalvacijska komisija Moka je obema možnima prirediteljema dala visoko oceno. Obema mestoma je uspelo obdržati stroške v razumnih mejah in obe mesti imata med prebivalci izredno podporo. To je izredno pomembno, saj so kandidaturo za igre 2024 napovedali tudi Hamburg, Boston, Rim in Budimpešta in z izjemo Bostona ta mesta niso uspela prepričati in navdušiti svojih meščanov za igre, kar je bil glavni razlog za kasnejšo odpoved.

Zanimivo je, da je Mok v zgodovini že enkrat na enem zasedanju določil dva prireditelja iger. Leta 1921 je Mok odločil, da bo igre 1924 gostil Pariz, leta 1928 pa Amsterdam.

Značke: olimpizem, mok

Članki iz rubrike