mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 16.03.2017 20:52:07

Do poletnih počitnic do novega zakona o športu

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec sta na današnjem Maxi klubu STA predstavila nov predlog zakona o športu, ki ga bodo poslanci v državnem zboru sprejemali predvidoma še do poletnih počitnic.

"Zdajšnji zakon o športu je v veljavi od leta 1998, zato so nekatere rešitve potrebovale daljše obdobje usklajevanja. Zato je kakšen dan več lahko tudi prednost, kajti v resnici potrebujemo zakon, ki bo sprejemljiv za vse," je na današnjem Maxi klubu STA v ljubljanskem Maximarketu uvodoma dejala Makovec Brenčičeva.

"Najbolj pomembno je, da je vlada potrdila predlog zakona o športu in da je že v parlamentarni proceduri. Priprave so bile, kot rečeno, dolge in zahtevne, potrebno je bilo veliko medresorskega usklajevanja, saj zakon posega na številna področja od delovne zakonodaje do financiranja, zdravstvenih pregledov. Bistveno je, da je zakon v postopku, da je predlog zakona v parlamentu in želim si, da od obravnave na matičnem odboru, ki bo sredi aprila, nadaljujemo z javno razpravo in na koncu do novega zakona pridemo že pred poletjem. Čas je, da vsa športna srenja, tako civilna kot institucionalna, po skoraj dvajsetih letih dobil nov zakon, ki ga bodo vsi ne le sprejeli, temveč tudi udejanjali," je še dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

"OKS je bil ves čas vključen v pripravo novega zakona. Veseli me, da smo naleteli na ugoden odziv s strani ministrstva, pristojnega za šport. Izhajali smo iz tega, kaj je bilo v starem zakonu dobrega in kaj bi bilo treba spremeniti. Na večini področij smo skupaj, razen pri dodeljevanju licenc, kjer vztrajamo pri tem, da ostanemo pri zdajšnjem sistemu, da na predlog nacionalnih panožnih zvez OKS podeli te licence. Prav tako še nismo skupaj glede obveznih zdravstvenih pregledov, saj naj bi bilo po predlogu novega zakona to urejeno z zakonom o zdravstvenem varstvu in zavarovanju. Želimo si, da bi bili ti pregledi obvezni za športnike, saj je še vedno veliko primerov, ko športniki niso bili pregledani. Odprta so tudi še nekatere vprašanja glede športa za vse, kjer bo treba najti razumne rešitve," so bile besede Gabrovca, predsednika OKS.


Da je predlog novega zakona o športu korak v pravo smer, so v razpravi menili tudi varuh športnikovih pravic Rožle Prezelj, ki je pojasnil, da so ustrezno uskladili tudi prestope športnikov ter odškodnine, predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar in Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije. Slednji je dejl, da šport invalidov doslej še ni bil tako dobro zakonsko urejen.

Tone Jagodic, nekdanji generalni sekretar OKS, je še enkrat izrazil bojazen, da bi lahko z novim zakonom prišlo do poslabšanja zdravstvenega varstva športnikov. Ministrica je obljubila, da bo to področje urejeno in ne bo prihajalo do zapletov. Podpredsednik OKS Janez Sodržnik je izpostavil potrebo, da se več pozornosti posveti tudi športni rekreaciji.

Med glavnimi novostmi, ki jih uvaja predlog zakona, je sistem razdeljevanja javnih sredstev za šport na vseh ravneh, prenovljen je sistem strokovnega usposabljanja v športu, omogočen je prost prestop športnikov in športnic z ustreznimi varovalkami, urejeno je področje zaščite pravic športnikov in športnic, tako so dobitniki olimpijskih medalj in medalj s svetovnih prvenstev upravičeni do povračila stroškov za pridobitev izobrazbe ...

Z novim zakonom bo uveden strateški svet kot posvetovalno telo ministra in strokovni svet kot posvetovalno telo vlade, večja pooblastila bodo dodeljena inšpekciji v športu, zakon pa predvideva še poenotenje nacionalnih barv za državne reprezentance.

Članki iz rubrike