sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

STA
STA
0 15.12.2015 13:45:41

Slovencem uspelo, kjer drugim ni

Reuters
Slovenski alpinisti so na odpravi v Patagoniji poskrbeli, da je strma in izpostavljena vzhodna stena Cerro San Lorenza na isti dan po več neuspešnih poskusih tujih alpinistov dobila dve prvenstveni smeri No fiesta in Exit.

Slovenski alpinisti so postavili nov mejnik. Dejan Koren Deko, Rok Kurinčič, Boštjan Mikuž, Domen Kastelic in Domen Petrovčič so na alpinistični odpravi v Patagoniji poskrbeli, da je strma in izpostavljena vzhodna stena Cerro San Lorenza na isti dan po več neuspešnih poskusih tujih alpinistov dobila dve prvenstveni smeri No fiesta in Exit.

Vzhodna stena Cerro San Lorenza je bila cilj že vsaj sedmih odprav, a je ostala ne-preplezana vse do prihoda slovenske alpinistične odprave Patagonija 2015 - Cerro San Lorenzo. Odprava, ki jo je podprla tudi Planinska zveza Slovenije, je na isti dan, 21. novembra, poskrbela za dve prvi smeri, obe v alpskem slogu in z vrhunskim slovenskim podpisom, so danes sporočili s planinske zveze.


IZKORISTILI KRATKO VREMENSKO OKNO
Slovenskim alpinistom ni vzelo volje za Patagonijo značilno slabo in vetrovno vreme in tako sta 20. novembra obe navezi krenili pod vzhodno steno Cerro San Lorenza (3706 m), ki sta jo dan pozneje preplezali po dveh prvenstvenih smereh.

Za smer No fiesta/Brez zabave (ED+, 1600 m) so bili v primorski navezi odgovorni Koren, Kurinčič in Mikuž, za smer Exit/Izhod (ED, 1000 m) pa ljubljanska kombinacija Kastelic in Petrovčič. Kastelic in Petrovčič sta dobro izkoristila kratko vremensko okno in pred tem preplezala še novo smer v jugozahodni steni Cerro Hermosa.

Članki iz rubrike