sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

sta
sta
0 13.05.2023 17:13:27

Primož Roglič pokazal svojo moč in na vzponu navil na polno: Evenepoel Slovencu ni mogel slediti!

Profimedia
Irec Ben Healy je zmagovalec osme etape kolesarske dirke po Italiji. Na razgibani trasi od Ternija do Fossombroneja (207 km) je bil najboljši iz ubežne skupine.

Med favoriti za skupno zmago je slovenski as Primož Roglič prvič strl Belgijca Remca Evenepoela in pridobil 14 sekund.

Slovenski as v dresu Jumbo-Visme se je danes ves čas držal v ospredju, prvič pa je tudi sam močno pritisnil na pedala na zadnjem vzponu in razbil skupino najboljših.

Razmerja med najboljšimi se sicer niso pretirano spremenila, je pa Roglič pokazal, da je na vzponih zelo močan, s sabo pa je do cilja v Fossombroneju pripeljal še Britanca Gerainta Thomasa in Taa Geoghegana Harta (oba Ineos Grenadiers), ciljno črto so prečkali 4:34 minute za Healyjem.


V primerjavi z Evenepoelom (Soudal-Quick Step) so Roglič, Thomas in Geoghegan Hart pridobili 14 sekund. V skupnem seštevku to pomeni, da je Belgijčeva prednost pred slovenskim asom zdaj 30 sekund. Rožnato majico je za las obdržal Norvežan Andreas Leknesund (Team DSM).

Za razliko od mirne petkove gorske etape, ko je veter preprečil obračune najboljših, je šlo danes od samega začetka na polno. Skoraj 75 km je trajalo, da se je v ospredju ustalila skupina 13 ubežnikov. Ta si je hitro privozila okoli pet minut naskoka.

Iz nje se je ob prvem prečkanju Cappuccinija okoli 50 km pred ciljem iztrelil 22-letni Healy (EF Education-EasyPost), ki je nato le še povečeval prednost v zadnjih 45 km. Slavil je peto zmago v karieri in tretjo letos. To sezono je že večkrat opozoril nase. Na dirki Amstel Gold je denimo zaostal le za slovenskim asom Tadejem Pogačarjem.

V nedeljo bo na sporedu druga od treh voženj na čas na tem Giru. Kolesarje čaka povsem ravninska, 35 km dolga trasa od Savignano sul Rubiconeja do Cesene. Prvi favorit bo Evenepoel, ki je dobil prvo vožnjo na čas, za visoko uvrstitev pa se bo boril tudi Roglič.

Članki iz rubrike