foto dragotin peternelj2 Svet24.si

Pogrešan je 78-letin Dragotin iz Podlubnika, na ...

ob nasem prihodu, romsko naselje rimš Svet24.si

Povsem "običajen" vikend na Dolenjskem; pretepi, ...

športne stave, športna loterija Necenzurirano

Zlata kokoš športnih stav na muhi Čehov in ...

zala tomasic jk Reporter.si

Zala Tomašič s pištolo in solzivcem v Bruselj: ...

kek Ekipa24.si

Takšnega selektorja pa še ne: Nasmejani Kek ...

Videti je, kot bi speča deklica odpirala oči Odkrito.si

Mrtva deklica, ki mežika ...

ilicic kurtic Ekipa24.si

Danci so znoreli! Pogačar Sloveniji na velikem ...

STA
STA
1 19.07.2022 17:47:32

Pogačar je napadal, nekajkrat je 'skočil'! Je Vingegaard popustil in se je razlika zmanjšala?

Profimedia
Kanadčan Hugo Houle je zmagovalec uvodne pirenejske etape na začetku zaključnega tedna Dirke po Franciji.

V boju za skupno zmago kljub več poskusom napada slovenskega asa Tadeja Pogačarja ni prišlo do sprememb. Danec Jonas Vingegaard v rumeni majici je našel odgovore in ohranil prednost 2:22 minute pred Slovencem.

Houle (Israel Premier Tech) je bil del skupine 29 ubežnikov, ki so napadli v uvodnem delu 16. etape. Skupina se je v nadaljevanju večkrat razbila, Kanadčan pa je etapno zmago napadel na zadnjem vzponu dneva Mur de Peguere.

V ozadju v glavnini se je medtem odvijal boj med glavnima pretendentoma za zmago. Pogačar (UAE Team Emirates) je pred začetkom zaključnega tedna obljubil, da bo rumeno majico napadal na vsakem koraku. Obljubo je držal in na predzadnjem vzponu Port de Lers preizkusil Danca (Jumbo-Visma).

Vingegaard je pokril oba napada na vzponu, Pogačar ga je nato skoraj presenetil na spustu, ko je pritisnil na pedale in prisilil Danca k hitremu odzivu.



Na zadnjem vzponu je Pogačarjeva ekipa znova pripravljala napad, a je Rafal Majka, ki je Pogačarja vodil v hrib, zaradi tehničnih težav moral ustaviti in poiskati novo kolo. Pogačar, ki je tako ostal sam med Vingegardom in njegovim moštvenim kolegom Seppom Kuusom, ni poskusil z novim napadom.

Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) po današnjem dnevu ostaja na tretjem mestu skupne razvrstitve z zaostankom 2:43 minute, največji skok na njej je danes uspel Rusu Aleksandru Vlasovu (Bora - Hansgrohe), ki je bil del ubežniške skupine na začetku in je na koncu svoj zaostanek do rumene majice zmanjšal za več kot tri minute na 6:18 minute ter se tako povzpel na osmo mesto.

A dan je pripadel Houlu, ki je postal šele drugi Kanadčan z etapno zmago na Touru po Stevu Bauerju leta 1988. Na vrhu zadnjega vzpona si je privozil več kot pol minute prednosti in se nato brez težav spustil do cilja v Foixu. Enaintridesetletnik ob uspehu kariere ni skrival svojih čustev. Zmago je posvetil svojemu pokojnemu bratu, nekdanjemu kolesarju, ki je umrl, ko ga je leta 2012 med tekom zbil pijani voznik. "Morda zveni neverjetno, ampak vem, da mi je danes brat pomagal," je dejal Houle. "Pedale sem pritiskal z vso močjo. Bilo je sicer mišljeno, da vodim Michaela Woodsa (ekipnega kolega in rojaka, op. p. STA)."

Za njim je na drugem mestu ciljno črto z zaostankom 1:10 minute prečkal Francoz Valentin Madouas (Groupama FDJ), z istim zaostankom je bil na tretjem mestu Woods.

Članki iz rubrike