sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

STA
STA
0 18.07.2022 17:11:59

Pogačar odločen: Poskušal bom izkoristiti vsako priložnost, da si ne bom imel česa očitati

Profimedia
Kolesarska Dirka po Franciji je v odločilni fazi. Danec Jonas Vingegaard ima pred zadnjim tednom 2:22 minute prednosti pred Tadejem Pogačarjem, ta pa obljublja boj do zadnjega kilometra. V ekstremno težkih pogojih v naslednjih dneh računa na neposreden dvoboj z Vingegaardom, kar bo na koncu po Pogačarjevem mnenju odločilo Tour 2022.

"Dokler bom lahko dihal, bom napadal," je na druženju s sedmo silo eden od novinarjem citiral slovitega francoskega kolesarskega asa Bernarda Hinaulta in Pogačar je pred odločitvami dnevi na francoski pentlji potrdil, da je to tudi njegova filozofija.

"Poskušal bom izkoristiti vsako priložnost, vsak klanec in iti na vso moč. Vem, da bo težko, a dal bom vse od sebe, da si po dirki ne bom česa očital," je na tretji prosti dan na novinarski konferenci navijačem prek medijev obljubil 23-letni slovenski kolesar.

Odločilni bodo že naslednji trije dnevi in etape v Pirenejih. "Precej zaostajam in videli bomo, kakšna bo taktika. Veliko je pač odvisno od nog, a če bom videl priložnost, bom napadel. Vsi smo psihično in fizično izčrpani; v treh dneh se lahko veliko zgodi. To bo odprlo tudi več možnosti za boj mož na moža."

Kot je pojasnil Pogačar, taktike niti ni možno napovedati. Vingegaard je po njegovi oceni izjemen kolesar, dolgi pobegi so manj verjetni, na krajših klancih je Danec izjemno eksploziven in tam je razliko težko nadomestiti. Zaradi velikega zaostanka, ta znaša 2:22 minute, bo treba napadati prej kot le v zaključkih etap.

Pogačar je lahko zadovoljen predvsem z dejstvom, da je po odstopu Primoža Rogliča ekipa Jumbo Visme z vodilnim Vingegardom ostala v boju za končno zmago z vsega šestimi kolesarji, kolikor jih šteje tudi njegova ekipa UAE. Za Jumbo Vismo to pomeni težje pokrivanje napadov, kar Pogačarju daje nekoliko več možnosti.



Zadnja priložnost za menjave v boju za zmago bo sobotni kronometer, dolg nekaj več kot 40 kilometrov. "Ne bom vsega stavil na zadnji kronometer, ampak bom skušal razliko zmanjšati, kolikor se le da. Želim si biti v rumenem že na kronometru. Jonas je tudi v tem elementu izjemno dober."

Morda Pogačar lahko računa tudi na pomoč moštva Ineos Grenadiers, ki ima v deseterici tri kolesarje, Geraint Thomas je v skupni razvrstitvi tretji in ob slabem dnevu Vingegaarda je tudi on v igri za skupno zmago. "Tega ne vidim kot sodelovanje med ekipami, je pa zame zanesljivo dobro, da napadajo Vingegaarda in Jumbo Vismo, saj je to morda priložnost za napad presenečenja. Paziti bodo morali tudi na druge kolesarje, prvih šest tekmovalcev je ob Vinegaardovem slabem dnevu v igri za zmago, seveda pa on ostaja prvi favorit."

Kolesar iz Klanca pri Komendi se je še enkrat spomnil tudi sredine 11. etape dirke, ko mu je rumeno majico na prelazu Granon in na vmesnih vzponih na prelaza Telegraphe in Galibier slekel Danec. Pogačar je še enkrat potrdil, da je bila glavni razlog nepravilna prehrana in premajhna količina zaužitega, zaradi česar mu je na koncu zmanjkalo moči.

"Malce sem bil prekratek z energijo. Moral sem odgovoriti na deset sprintov, Vingegaard samo na pet in tako sem ubil samega sebe. Moral bi poskrbeti za več energije." Dobra je bila tudi taktika tekmecev. "Na vzponu na Galibier so me izolirali in morda podoben preobrat zdaj uspe nam. Cela ekipa bo morala dati vse od sebe. Po porazu je bilo seveda težko, želel sem si več, a telo tega ni dalo. A nisem se predal, takoj naslednji dan sem to pozabil in napadal."

Vsekakor kolesarje čaka peklenski teden z izjemno vročino. Pogačar napoveduje boj do zadnjega kilometra. "Ne bo konec sveta, če v Pariz ne pridem v rumenem. Tudi drugo mesto je zelo dobro, a zdaj pač razmišljam o rumeni majici in potrudil se bom vse do zadnje ciljne črte."

Značke: kolesarstvo, tour

Članki iz rubrike