sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

(dž)
(dž)
0 14.07.2022 10:58:34

Matevž zaokrožil dobre slovenske nastope

Matevž Govekar
KZS
V mestu Anadia na Portugalskem je konec tedna potekalo evropsko prvenstvo v cestnem kolesarstvu za mlajše kategorije. Če je bilo vsa prejšnja leta v navadi, da evropsko cestno prvenstvo poteka združeno za vse kategorije, je to letos ločeno. München namreč letos gosti kar devet evropskih prvenstev, del katerih je tudi evropsko prvenstvo v cestnem kolesarstvu za kategorijo elite.

Tako so se kolesarji in kolesarke v kategorijah starejših mladincev in mladink in mlajših članov in članic letos za naslove evropskega prvaka pomerili na Portugalskem. Tudi Slovenija je imela vidne predstavnike, tako na kronometru kot tudi na cestni dirki. V četrtek je bil na sporedu kronometer v vseh štirih kategorijah. Slovensko ekipo so zastopali Pija Galof v kategoriji starejših mladink, Natan Gregorčič in Jaka Marolt v kategoriji starejših mladincev, Nika Bobnar v kategoriji mlajših članic in Matevž Govekar v kategoriji mlajših članov. Trasa kronometra je bila zelo tehnična, vse skupaj pa je oteževal še močan veter. Naši kolesarji so prikazali tehnično lepe vožnje in se uvrstili nekaj mest za prvo deseterico. Nika Bobnar je bila 14., Natan Gregorčič 16., Pija Galof 19., Matevž Govekar in Jaka Marolt pa 20.

V soboto in nedeljo so sledile cestne dirke, ki so jih odprle starejše mladinke. Slovenijo so zastopale Pija Galof, Špela Colnar in Tia Špringer, ki se v zahtevnih pogojih niso najbolje znašle. Na dirki, dolgi 84 kilometrov, v veliki vročini in z nekaj padci, v enega je bila udeležena tudi Tia, ki je zaradi bolečin odstopila, sta Pija in Špela skupaj prikolesarili v cilj in dosegli 51. in 52. mesto.

V soboto popoldne je bila na sporedu še dirka starejših mladincev, ki je bila zaradi ekstremnih razmer skrajšana za en krog. Namesto šestih krogov jih je fante čakalo pet v skupni dolžini 105 kilometrov. A to ni nič kaj olajšalo dirke, termometri so kazali 41 stopinj Celzija. Slovensko ekipo so sestavljali Žak Eržen, Natan Gregorčič, Aljaž Turk, Jaka Marolt in Marcel Skok in bili aktivni skozi celotno dirko, sodelovali pri vseh kombinacijah in poskusih pobegov, na koncu pa je v tej vročini za zares vrhunski dosežek malce zmanjkalo moči. V zasledovalni skupini je rezultat dneva dosegel Žak Eržen, ki je prisprintal med deset najboljših in zasedel deveto mesto. "Bilo je zelo težko, še posebej je vse otežila huda vročina. Dirka v začetku ni bila hitra, razživela pa se je v četrtem krogu, ko je v ospredje prišla skupina treh kolesarjev, v zasledovalni skupini pa nas je bilo približno 15. Dal sem vse od sebe in prisprintal deveto mesto. Z dirko in rezultatom sem zadovoljen," je dirko ocenil Žak.

Z razpletom je bil zadovoljen tudi selektor Nace Korošec: "Fantje so na dirki izpolnili vse zadane naloge, kontrolirali dirko in v zaključku krojili razplet v vseh ubežnih kombinacijah. Veliko delo je v drugi polovici dirke opravil Gregorčič, v zaključku pa je z najboljšimi, skupino 12 kolesarjev, ostal le Eržen. V ospredju se je v predzadnjem krogu odpeljala trojica kolesarjev, ki je bila izjemno močna in zelo složna. V ozadju ni bilo prave sloge, zasledovalna skupina se je pomerila v sprintu za tretje mesto. Odlično deveto mesto je izvlekel Eržen, kar je odličen rezultat v prvem letu v tej kategoriji. Na splošno ocenjujem prvenstvo kot odlično, uvrstitev v deseterico na cestni dirki je lep rezultat, vidi pa se tudi napredek v vožnji na čas."

Tri sekunde do kolajne  

V nedeljo sta nato sledili še dirki mlajših članic in članov. Na startu dirke mlajših članic so bile Nika Bobnar, Tjaša Sušnik in Nina Pugelj. Dirka je potekala na izpadanje, brez večjih pobegov. Dolgo časa se je v ospredju držala Tjaša, ki pa je nato odpadla en krog pred koncem, ko so tempo dvignile večje reprezentance. Na koncu je zasedla 30. mesto. Nika in Nina sta v cilj prišli skupaj z večjim zaostankom.

Vrhunec vikenda pa je bila dirka mlajših članov, kjer nastopajo že kolesarji iz Pro Tour ekip. Tudi slovenska ekipa je imela enega takšnega, Matevž Govekar od junija brani barve Bahrain Victorious. Poleg Matevža so bili na startu še Gal Glivar, Anže Skok in Mihael Štajnar. Slovenska ekipa je bila aktivna že od samega začetka, Gal je bil skupaj z Estoncem in Špancem v begu in otežil dirko večjim reprezentancam, ki so morale dirko kontrolirati. Beg je bil nato tri kroge pred koncem ujet in dirka se je razživela. Po več poskusih ustvarjanja prave kombinacije, kjer so poskušali tudi naši kolesarji, so v beg prišli štirje kolesarji. V ozadju se je nato organiziral lov, ki so ga vodili Danci, kar pa je prekinil padec. Skupina je nato postala neorganizirana, kar je bila voda na mlin ubežnikom, ki so na koncu ubranili prednost vsega treh sekund. Matevž je bil ves dan močan in tudi na koncu odsprintal glavno skupino za odlično peto mesto, a malce grenkega priokusa vendarle ostaja. Bili smo zelo blizu medalji, a žal je na koncu zmanjkalo nekaj sreče.

"Dirka je potekala povsem po naših pričakovanjih. Bila je bolj sprinterska, kar je meni ustrezalo. Od starta smo imeli super pokrito, ko je bil Gal v begu, saj nam ni bilo treba sodelovati pri lovu. Od trenutka, ko smo beg ulovili, sem poskušal biti aktiven, a se je potem izoblikoval beg brez mene. V finalu sem ostal osredotočen in v dobrem položaju za sprint. Na koncu je res malo zmanjkalo, a lahko samo čestitam najboljšim," je bil Matevž zadovoljen tudi s petim mestom.

S predstavo moške ekipe do 23 let je bil zelo zadovoljen tudi selektor U23 Martin Hvastija: "Po odličnem sprintu Matevža Govekarja nam res ni veliko zmanjkalo do medalje. Žal štirih ubežnikov nismo mogli ujeti. Gal Glivar se je izkazal z najdaljšim pobegom dneva. Anže Skok je imel defekt v finalu dirke, Mihael Štajnar pa je bil žal nekoliko prekratek, da bi lahko v zadnjem krogu nadzirali razplet."

Konec tega tedna je na Portugalskem na sporedu še evropsko prvenstvo na velodromu, kjer bo Slovenija imela tri predstavnike. Za najvišja mesta se bodo borili Žak Eržen, Nika Bobnar in Jaka Špoljar. 

Članki iz rubrike