zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

STA
STA
0 26.09.2021 17:05:28

Svetovni KOLESARSKI prvak Francoz, Roglič, Pogačar in Mohorič pa so ...

Profimedia
Francoski kolesar Julian Alaphilippe je ubranil naslov svetovnega prvaka na cestni dirki.

To mu je uspelo v belgijski Flandriji po 268,3 km dolgi razgibani trasi od Antwerpna do Leuvna, ugnal pa je na koncu drugega Nizozemca Dylana van Baarleja in tretjega Danca Michaela Valgrena. Najboljši Slovenec je bil Matej Mohorič na 14. mestu.

Mohorič je bil dolgo časa v vodilni skupini, a v predzadnjem krogu v okolici Leuvna ni mogel več slediti ritmu najboljših. V cilju je zaostal natanko štiri minute.

Preostali Slovenci so po hitri in kaotični dirki v zadnji tretjini trase ostali brez boja za najvišja mesta. Med njimi je najvišje posegel Jan Polanc, ki je bil kot drugi najboljši Slovenec 18. (+5:25). Luka Mezgec je bil 30. (+6:27), Tadej Pogačar 37. (+6:27), Primož Roglič pa 48. (+6:31). Jan Tratnik, David Per in Domen Novak so odstopili.

Devetindvajsetletni Alaphilippe je svetovni prvak postal že v Imoli lani. Postal je sedmi kolesar s tem dosežkom, nazadnje pa se je pod tak uspeh podpisal Slovak Peter Sagan, ko je trikrat slavil med letoma 2015 in 2017.

Dirka se je proti pričakovanjem razživela zelo hitro. Že globoko v prvi polovici dirke so si sledili napadi, še preden je glavnina začela loviti nekaj nenevarnih ubežnikov. Dejavna sta bila na začetku tudi Tratnik in Roglič, predvsem prvi se je dvakrat znašel v nevarnem begu.

roglic pm
Profimedia

Belgijci so po tem, ko so sprva ujeli Rogličevo skupino, močno pospešili po polovici dirke in se znebili številnih kolesarjev v glavnini. Prvi zares odločilni trenutek se je zgodil 58 km pred ciljem, ko je Alaphilippe napadel na strmem odseku na Bekestraat in povsem razbil glavnino, s seboj pa je sprva odpeljal Stuyvena, Van Aerta, Mohoriča, Nizzola, Pidcocka in van der Poela. V ozadju pa so ostali preostali slovenski kolesarji, vključno z zmagovalcema zadnjih tritedenskih dirk Pogačarjem in Rogličem.

Alaphilippe je nato na Smeysberg napadel še enkrat, sledil mu je sprva le Colbrelli, kasneje pa se je priključilo še 15 kolesarjev, ki so nato odločili o dobitnikih kolajn v zadnjih 50 km, med njimi pa je bil kot edini Slovenec Mohorič. Svetovni prvak iz Imole je bil še naprej neustavljiv, z napadom na Wijnpersu pa je strl tudi Mohoriča, ki ni mogel več do najboljših.

Izjemni Francoz se še naprej ni dal, poskusil je tudi na predzadnjem prečkanju Sint-Antoniusberga in se odpeljal tekmecem, prvi favorit, domačin Wout Van Aert, pa prav tako ni mogel slediti napadu.

Alaphilippe je imel pred zadnjim, dobrih 15 km dolgim krogom 12 sekund naskoka pred zasledovalci, skupina z Van Aertom pa je zaostajala 25 sekund. V ozadju zaradi spogledovanja prave sloge pri lovljenju tako v prvi kot v drugi zasledovalni skupini ni bilo, Alaphilippe pa je zanesljivo še drugič zapovrstjo osvojil naslov svetovnega prvaka.

Naslednje svetovno prvenstvo bo v avstralskem Wollongongu prihodnje leto.

Značke: kolesarstvo, sp

Članki iz rubrike