nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

STA
STA
0 25.09.2020 18:37:11

Ganna svetovni prvak v kronometru, Tratniku se je ZLOMILO KRMILO

Reuters
Filippo Ganna je postal svetovni prvak v vožnji na čas. Italijan je na 31,7 kilometra dolgi večinoma ravninski trasi v okolici Imole za 26,72 sekunde prehitel debitanta na SP, Belgijca Wouta van Aerta, tretji je bil Švicar Stefan Küng (29,80), sicer evropski prvak. Edini Slovenec na preizkušnji Jan Tratnik je bil 24. (+2:24,66).

Kolesarje je na trasi oviral tudi veter, predvsem v prvi polovici, ki je šla rahlo navkreber (skupne višinske razlike je bilo približno 200 metrov), je tekmovalcem pihal v prsi.

Na začetku je progo močil tudi dež, v vsem tem pa se je najbolje znašel domačin, ki je traso prevozil s povprečno hitrostjo 53 kilometrov na uro. Štiriindvajsetletni Ganna, tudi italijanski prvak v kronometru, je prvi Italijan z zmago v tej disciplini na svetovnih prvenstvih.

"Zame je vse to sanjsko. Zelo sem vesel! Osebno bi se zahvalil italijanski ekipi in tudi moštvu Ineos Grenadiers. Ostal sem brez besed. Na stezi sem osvojil štiri mavrične majice, a ta je prva v vožnji na čas. Pred startom nisem čutil posebnega pritiska, družil sem se s prijatelji, da ne bi preveč razmišljal o tem. Ta uspeh pa bom proslavil z družino," je po dirki povedal Ganna.

Ta je bil že pred startom eden favoritov, tako kot tudi preostala dobitnika kolajn. Nekaj favoritov pa je ostalo praznih rok, med njimi četrtouvrščeni Britanec Geraint Thomas, pa za mnoge prvi favorit in branilec naslova, Avstralec Rohan Dennis, ki je bil peti. V najboljši deseterici so končali še Danec Kasper Asgreen, Francoz Remi Cavagna, Belgijec Victor Campenaerts, Britanec Alex Dowsett in Nizozemec Tom Dumoulin.

Tratnik je po dobrem uvodu v drugem delu popustil, za kar so bile krive težave s krmilom. "V prvi polovici je šlo po načrtu, na polovici pa se mi je zlomilo krmilo, kar me je močno oviralo pri položaju na kolesu. Nisem mogel do dobrega ritma, do visokih hitrosti, saj desna roka ni bila stabilna, položaj na kolesu pa posledično neudoben. Zato sem se tudi bal padca. Iztisnil sem sicer vse, kar sem lahko. Nisem si pa mislil, da me bo prav na SP to doletelo," je za TV Slovenija po dirki povedal Tratnik.

Poudaril je da je bilo sicer dovolj moči, a na vmesnem času, kjer so bili ležeči policaji in kocke, se mu je zlomil nastavek za desni komolec, zaradi česar položaj na kolesu ni bil več pravi. "Kaj hočemo. Še vedno pa je cilj popraviti deseto mesto na SP," je še povedal Tratnik, ki je doslej svojo najboljšo uvrstitev na SP v kronometru dosegel pred tremi leti v Bergnu.

"Če se na kronometru to zlomi, ni prijetno, sploh v drugem delu, ko so bile hitrosti tudi čez 70 km/h. Žal, tako pač je v športu. Res pa kronometer ni bil preveč zahteven, bil je za prave specialiste. Ganna je zasluženo prvak, danes je bila trasa res za te hitrostno vzdržljive kolesarje," pa je povedal selektor Andrej Hauptman.

V četrtek so v kronometru tekmovala dekleta, zmagala je Nizozemka Anna van der Breggen, slovenska reprezentantka Eugenia Bujak je bila 13. V soboto bo na sporedu ženska cestna dirka, v nedeljo pa še moška s slovenskima junakoma Tadejem Pogačarjem in Primožem Rogličem.

"En dan imamo za počitek, temu bo namenjena sobota, le slabo uro bom preživel na kolesu. V nedeljo pa nato dati vse, kar je še v nogah," pa je pred cestno dirko povedal Tratnik.

Kakšno vlogo bo imel slednji v nedeljo, je pojasnil selektor: "Jan bo zelo dobrodošel, zagotovo bodo prav prišle kronometrske izkušnje. Za razliko od kronometra bo cestna dirka tehnično zahtevna, zato moramo tudi z njegovo pomočjo sploh v prvem delu dirke držati čim boljše položaje, da ostali ne bodo že takrat preveč izgubljali."

Značke: kolesarstvo, sp

Članki iz rubrike