volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

STA
STA
0 17.09.2020 19:39:31

Roglič in Pogačar pred osvojitvijo treh od štirih majic

Reuters
Slovenska kolesarja Primož Roglič in Tadej Pogačar imata trenutno v lasti dve majici. Tisto najbolj pomembno, rumeno, nosi 30-letni Kisovčan, ki ima v skupnem seštevku 57 sekund prednosti pred mlajšim rojakom. Slednji pa ima v lasti belo majico najboljšega mladega kolesarja. Enemu od Slovencev se obeta tudi pikčasta majica najboljšega hribolazca.

Čeprav je Pogačar (UAE Team Emirates) v današnji etapi izgubil pikčasto majico, pa ima še vedno možnost, da jo v naslednjih dveh etapah dobi nazaj. Ekvadorec Richard Carapaz, lanski zmagovalec Gira, je danes osvojil 42 točk in ima v skupnem seštevku 74 točk. Pogačar je danes na vrhu najbolj strmega klanca ob koncu etape osvojil šest točk in za Ekvadorcem zaostaja za dve točki.

V boju za zmago v razvrstitvi pikčaste majice je le še Roglič (Jumbo-Visma), ki ima 67 točk. Do konca Toura je na voljo še 11 točk za hribolazce. V petkovi etapi od Bourg-en-Bressa do Champagnola bo na voljo le ena za cilj na vzponu četrte kategorije.

Preostale bodo na voljo v kronometru. Najboljši v sobotni, 20. etapi, bo pridobil deset točk, drugi osem, tretji šest, četrti štiri, peti dve, šesti pa eno točko. Ker Carapaz ne velja za najboljšega v vožnji na čas, kolesarje pa čaka zahtevnih 36,2 kilometra, bi lahko Slovenca med seboj odločila tudi vprašanje dobitnika pikčaste majice.


Bolj pomembna je tista rumena za zmagovalca Toura, kjer vajeti v rokah drži Roglič, ki ima 57 sekund naskoka pred Pogačarjem. Slednji pa ima 30 sekund prednosti pred Kolumbijcem Miguelom Angelom Lopezom (Astana). Četrti Avstralec Richie Porte v skupnem seštevku zaostaja tri minute in šest sekund.

V razvrstitvi za belo majico najboljšega mladega kolesarja se borita le Pogačar in Španec Enric Mas. Mladi kolesar Movistarja za 21-letnikom s Klanca pri Komendi zaostaja tri minute in 22 sekund.

Nedosegljiva je za oba Slovenca le zelena majica najboljšega sprinterja. A tudi tam sta Pogačar in Roglič visoko uvrščena. Mlajši zaseda osmo mesto (123 točk), starejši rojak pa deseto (101 točka). Vodi pa Irec Sam Bennett (Deceuninck-Quick-step) z 298 točkami, ima pa 52 točk prednosti pred Slovakom Petrom Saganom, ki je to majico doslej osvojil kar sedemkrat.

Sprinterji bodo imeli na voljo še 160 točk v preostalih treh etapah na Touru.

Članki iz rubrike