favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 16.11.2017 19:01:06

Roglič: Ko sem skakal, kolo ni bilo zaželeno

Primož Roglič
Reuters
Poseben gost letošnje Sporto konference v Portorožu je bil slovenski kolesarski zvezdnik leta 2017, svetovni podprvak v kronometru ter etapni zmagovalec na letošnjem Touru Primož Roglič. Po vseh uspehih je Roglič tudi v Portorožu potrdil, da zmaga na Touru ostaja eden najlepših trenutkov v njegovi karieri.

V središču pozornosti je seveda priprava na leto 2018. "Prihodnje leto bi se bolj osredotočal na enotedenske dirke, s katerimi bi se pripravil na tritedenske preizkušnje. Ne vem še, na katerih dirkah bom nastopal, saj bomo program sestavili skupaj s trenerji in vodstvom kluba, a želja seveda ostajata italijanska in francoska kolesarska pentlja, Giro in Tour," je na slovenski obali cilje za naprej razkril kolesar.

Ob tem je 28-letni Zasavec potrdil tudi, da je po vseh uspehih dobil ponudbe bogatejših klubov, a se je da tudi v novi sezoni ostaja zvest nizozemskemu Lottu.

roglic re
Reuters

Tudi na Sportu Roglič ni mogel mimo svoje športne zgodbe, ki se je začela s smučarskimi skoki, tudi grdim padcem v Planici, po 15 letih pa odhod v kolesarstvo in nizanjem velikih uspehov.

"Ko sem skakal, kolesa sploh nisem imel, saj v skokih ni bilo zaželeno, da si preveč na kolesu. Pri kolesarstvu so gibi ponavljajoči, kar v skokih ni dobrodošlo," je pojasnil Roglič in potrdil, da pot v nov šport ni bila enostavna. "To je bil povsem drug svet, nisem vedel kako deluje in nisem poznal ljudi. Na srečo sem dobil priložnost pri Adrii Mobilu in se tam začel učiti, kaj je kolesarstvo, še vedno se učim in peljem to zgodbo naprej."

roglic ap
Arsen Perić

Zanimivosti je bilo veliko, od tega, da si je po vsega 3000 prevoženih kilometrih odločil za nakup tekmovalnega kolesa, pa do tega, da po opravljenih testih na Fakulteti za šport v kolesarskem svetu vanj še vedno niso verjeli. "Z vztrajnostjo sem priložnost dobil. Začetki niso bili enostavni in kmalu sem ugotovil, da potrebuješ ogromno dela, motivacije in vztrajnosti, da prideš, kamor si želiš."

Velika nagrada za odrekanja in pogumno odločitev je sledila na 17. etapi letošnje dirke po Franciji, ko je dobil prestižno etapo z vzponom na Galibier. "Ta zmaga ostaja eden najlepših trenutkov v moji karieri. Bil je prav poseben dan. Vse se je izšlo, kot sem si zamislil, pa tudi ob cesti sem prvič slišal slovensko besedo, videl zastavo in to ti da dve prestavi več."

roglic
Profimedia

Zanimivo je, da si je etapo delno ogledal že maja, ko je bil s partnerko na dopustu v Franciji. "Seveda v obdobju, ko naša sezona traja, nisem šel na dopust brez kolesa. Šla sva v Briancon in seveda sva si ogledala tudi del etape, na kateri sem zmagal. V vrhunskem športu je pač tako, da nekako skušamo usmeriti čas v to kaj, kje in kako izboljšati."

Druga nagrada je sledila na svetovnem prvenstvu na Norveškem, kjer si je v kronometru privozil srebro in spisal nov košček slovenske kolesarske zgodovine. "V kolajno sem bil prepričan. Verjel sem, da se je letos že zgodilo veliko smole in da bo šlo tokrat vse OK. Pred tem sem padel, imel tehnične težave in vedel sem, da sem nekako naredil svoj bonus."

A kot pravi kolesar, vseh zastavljenih ciljev z letošnjimi uspehi še ni dosegel. "Čaka me še veliko dela. Sem med najboljšimi, a ogromno malenkosti se še moram naučiti."

Galerija
Značke: kolesarstvo, sta

Članki iz rubrike