reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 12.10.2017 11:46:47

Nizozemec Beukeboom bo napadel Wigginsov svetovni rekord

Nizozemski kolesar Dion Beukeboom je napovedal, da bo naslednje leto napadel svetovni rekord v vožnji na eno uro, ki je v lasti Britanca Bradleyja Wigginsa. Rekordno znamko 54,526 km, ki jo je nekdanji zmagovalec Toura in olimpijski prvak v kronometru postavil junija 2015 v Londonu, bo poskušal izboljšati v mehiškem Aguascalientesu.

Natančen datum poskusa še ni znan.

"Nimam iluzij, da sem boljši kolesar od Wigginsa. Toda Britanec je rekord postavil v pogojih, ki niso bili idealni. Za razliko od Bradleyja bom jaz rekord napadel na visoki nadmorski višini, verjamem, da ga lahko premagam," je dejal dvakratni evropski prvak v zasledovalni vožnji na dirkališču, ki je letos na cesti tekmoval za kontinentalno ekipo Destil-Jo Piels.



"Svetovni rekord Wigginsa ni nedosegljiv. To ni nek impresivni dosežek, postavil ga je v Londonu, na komercialnem dogodku in v višini morja," se z Beukeboomom strinja njegov trener Jim van der Berg, ki je leta 2015 sodeloval tudi pri neuspešnem poskusu izboljšanja Wigginsovega dosežka Thomasa Dekkerja.

Najboljši dosežek v vožnji na eno uro ima Chris Boardman, v predvidenem času je prekolesaril 56 kilometrov in 375 metrov. UCI je rekord najprej priznala, nato pa ga razveljavila, saj ga je dosegel na posebej predelanem kolesu. Ko Boardmanov fenomenalni dosežek ni veljal za svetovni rekord, je leta 2014 spet naraslo zanimanje za izboljšanje rekordnega časa na običajnem kolesu. Tako je znamko, katere lastnik je bil od leta 2005 Čeh Ondrej Sosenka, popravil Nemec Jens Voigt, med njim in Wigginsom so rekordni čas izboljšali še Avstrijec Matthias Brändle in Avstralca Rohan Dennis ter Alex Dowsett.

Značke: kolesarstvo, sta

Članki iz rubrike