Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 23.09.2017 10:33:51

Mezgec s podporo motivirane peterice v bergenski boj za čim višja mesta

vszi
V nedeljo se bo s cestno dirko končalo kolesarsko svetovno prvenstvu v Bergnu na Norveškem, na 276 kilometrov dolgi preizkušnji pa imajo visoke ambicije tudi Slovenci. Luka Mezgec bo kapetan šestčlanske zasedbe, na poti do cilja pa bo imel podporo motiviranih Primoža Rogliča, Jana Tratnika, Jana Polanca, Mateja Mohoriča in Luke Pibernika.

"Zagotovo uspeh Rogliča da neko samozavest ekipi. Njegov pristop in mišljenje nas povezujeta in dvigujeta moralo ekipe. Če vemo, da je on lahko prišel do medalje, zakaj tudi ostali ne bi verjeli v to. To je gotovo velik plus za nedeljsko dirko," se je na sredino vožnjo na čas in srebro Rogliča ozrl Mezgec.

Slovenski kapetan je po petkovem ogledu trase izrazil presenečenje, proga je namreč po njegovem mnenju težja od pričakovanega, je tudi bolj tehnična. A puške v koruzo ne meče: "Najbolj pomembno bo sprejemati pravilne odločitve med dirko in skušati prihraniti čim več energije v prvi polovici dirke. V drugi polovici bo treba biti osredotočen in spredaj. Na klancu ne boš smel spuščati. Zadnja dva kroga bosta odločala. Tisti, ki bo imel več moči, bo ostal, ostali bodo zaprli pipco in počakali."

Roglič je v Bergnu odpeljal že dva kronometra, ekipnega in posamičnega, in čeprav ne skriva, da je po naporni sezoni že utrujen, bo v nedeljo dal vse od sebe. "Sem sem prišel za kronometer. Skušal sem narediti 110 odstotkov in se na to osredotočiti. To je za nami. Splačalo se je, izteklo se je super. Tu sem še za eno dirko. Vsi vemo, da trasa ni najbolj primerna zame. V ekipi imamo ogromno dobrih kolesarjev, to so dokazali in skušali bomo narediti še eno dobro stvar."


Tudi Tratnik je odpeljal obe uri resnice. Tako kot Roglič je pripravljen na delo za Mezgeca, o morebitnem poteku dirke pa pravi: "Pozorni moramo biti na nacije, ki nimajo izrazitega sprinterja. Te bodo morale presenetiti pred zaključkom. To se lahko zgodi kadarkoli. Vemo, da nismo vodilna nacija, kot so to denimo Belgijci, ki bodo skušali z zgodnejšo akcijo. Moramo biti zraven, voziti se moramo spredaj. Če bomo tam, se ne bojim ničesar."

Pogosto kolesarski poznavalci pravijo, da je dirka mlajših članov preslikava za člansko dirko. V Bergnu je odločitev v konkurenci mlajših članov padla na vzponu na Lososov hrib v zadnjem krogu, do vodilnega se je uspel prebiti le en kolesar, manjša skupina je zatem obračunala za tretje mesto. Polanc o tem razmišlja: "Pričakujemo bolj kontrolirano dirko. Odvisno bo, katere ekipe bodo skušale prej narediti dirko težko. Na podlagi tega se bo dirka odvila. Pričakujemo, da bo katera izmed ekip pet krogov pred ciljem začela z močnim tempom."

Pibernik je ponosen, da je v zadnjih letih vselej član slovenske reprezentance in da njegovo delo opazijo tudi drugi. Tudi v nedeljo se je pripravljen žrtvovati: "Zagotovo sem tu kot pomočnik. Tu je Luka Mezgec, ki je letos večkrat dokazal, da je zelo konkurenčen. Sploh če bo skupaj malo več kolesarjev. Primoža in Jana pa smo videli na kronometru. Oba delujeta zelo močno. Če bo šlo na nož, bosta onadva glavna."

Pomemben del slovenske reprezentance bo tudi Mohorič. Nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani je letos večkrat dokazal, da je izvrsten na spustih in v pilotiranju skozi zaključne zavoje, ko gre na vso moč. "Zato sem tukaj. Tudi na EP je bila to moja primarna naloga. V nedeljo na dirki se bomo odločili dokončno, ampak če bo imel Luka 'dobre noge' in bo prišel čez zaključni vzpon, bova sodelovala in bom dal vse od sebe, da bo prišel do čim boljšega položaja v zadnjih metrih."

Značke: kolesarstvo, sp

Članki iz rubrike