Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 06.09.2017 19:43:27

Avstrijec Denifl slavil v 17. etapi po Španiji, Froome izgubil del prednosti

Avstrijec Stefan Denifl (Aqua Blue) je zmagal v 17. etapi kolesarske dirke po Španiji, ki je v dolžini 180,5 km potekala med Villadiegom in Los Machucosom. Drugi je bil Španec Alberto Contador (Trek-Segafredo) z 28 sekundami zaostanka, Britanec Christopher Froome (Sky) pa je ostal v vodstvu v skupnem seštevku.

Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Astana) je bil tretji in je dobil zaključni boj z Italijanom Vincenzom Nibalijem (Bahrain-Merida), Rusom Ilnurjem Zakarinom (Katjuša) in Poljakom Rafalom Majko (Bora-Hansgrohe), ki so zaostali minuto in štiri sekunde.

Froome je bil 14. (+1:46) in je v skupnem seštevku pred drugouvrščenim Nibalijem izgubil 42 sekund; Italijan sedaj zaostaja minuto in 16 sekund. Tretji je še naprej Nizozemec Wilco Kelderman (+2:13).

Kolesarji so med drugim opravili tudi vzpon na 1350 metrov visoki Portillo de Lunada, zelo strma sta bila tudi zadnja dva odseka pred ciljem, posebej zadnji na prelaz Los Machucos. Najhitreje je prek njega do cilja prišel Tirolec Denifl in po več kot osmih desetletjih dosegel prvo avstrijsko etapno zmago na Vuelti; Max Bulla je pred tem slavil leta 1935.


Denifl je v ekstremni zadnji vzpon, ki je bil dolg 7,2 km in je imel tudi do 28 odstotni klanec, v zaključku zmogel v samostojnem begu ter je dosegel skupno drugo avstrijsko zmago na Vuelti. Do živega mu ni mogel niti Contador, ki je bil še okrog tri kilometre pred ciljem skupaj z njim. Contador, skupno peti, je napovedal, da bo po nedeljski zadnji etapi končal svojo športno pot. Trikratni skupni zmagovalec dirke po Španiji ima le še minuto in 21 sekund zaostanka za Keldermanom v boju za tretje mesto.

"Mislim, da danes ni nihče užival, ko smo poganjali pedala v tako izjemno strm zadnji vzpon. Toda za vse je bilo enako. Nikoli ni dobro, če izgubiš nekaj časa, tudi danes lahko to rečem, vendar ostajam miren. Prepričan sem, da bom končal delo, kot se spodobi," je pred zadnjimi štirimi etapami ocenil Froome, pri katerem je torkova zmaga na kronometru dan pozneje pustila posledice prav v zadnjem brutalnem vzponu, ko ni zmogel več slediti najboljših v etapi.

Od treh Slovencev je bil danes prvi Matej Mohorič (Emirates), ki je zasedel 50. mesto z osmimi minutami in 17 sekundami zaostanka. Na 89. mestu je končal Domen Novak (Bahrain Merida), šele 111. pa je bil Jan Polanc (Emirates), ki je po zaostanku 19 minut in 29 sekund iz 33. mesta v skupnem seštevku nazadoval na 37., 43. je Mohorič, 104. pa Novak.

V četrtek bo na sporedu 18. etapa med Suancesom in Santo Toribio de Liebano v dolžini 168,5 km.

Članki iz rubrike