stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 02.09.2017 19:06:34

Majki obliž na rane

Profimedia
Poljak Rafal Majka je zmagovalec izredno zahtevne 14. etape kolesarske dirke po Španiji. Letošnji zmagovalec dirke po Sloveniji je bil član ubežne skupine in si je pred zaključnim vzponom na La Pandero priboril zadostno prednost, da je v cilj prišel pred favoriti za skupno zmago.

Najbolj se je tekmovalcu nemške ekipe Bora-Hansgrohe približal Kolumbijec Miguel Angel Lopez, zaostal je 27 sekund, tretje mesto pa je z zaostankom 31 sekund zasedel Vincenzo Nibali. Italijan je v skupnem seštevku zaradi bonifikacije ukradel vodilnemu Britancu Christopherju Froomu, ki je bil tokrat četrti, štiri sekunde in zdaj za njim zaostaja 55 sekund. Tretje mesto v skupnem seštevku je izgubil Kolumbijec Esteban Chaves, prehitela sta ga tako Nizozemec Wilco Keldermann kot Rus Ilnur Zakarin.

Etapa, dolga 175 kilometrov, je imela tri gorske cilje, praktično pa je ves čas potekala navzgor. Povsem jasno je bilo, da se bo že pred prvim večjim vzponom izoblikovala ubežna skupina, v njej je bil tokrat deset kolesarjev. Slovencev med ubežniki ni bilo, v skupini pa je bilo kar nekaj zanimivih tekmovalcev, ki se znajo vzpenjati. V prvi vrsti Rafal Majka, ki je na koncu ostal sam, bil pa je edini, ki ga ni ujela skupina favoritov.


"Lepa zmaga. Imel sem močne noge, dobre pomočnike, predvsem Patrick Konrad je zame v begu opravil odlično delo. V ubežni skupini je bilo nekaj zelo dobrih kolesarjev za vzpone na čelu z nekdanjim svetovnim prvakom Ruijem Costo, zato sem se jih moral znebiti. Uspelo mi je, nato pa sem nadaljeval do zadnjih atomov moči, kot da bi vozil kronometer. Prišel sem do zmage, ki je zame zelo pomembna. Na Touru sem se namreč poškodoval, potem na domači dirki po Poljski za malo izgubil zmago, sem pa prišel v boj za najvišja mesta. A spet nisem imel sreče, zbolel sem, zaostal in bil tik pred odhodom domov. Zato je ta zmaga kot obliž na vse rane, ki sem jih dobil v zadnjem času. Še bolj kot zase pa sem vesel zaradi ekipe, ki mi je ves čas zaupala, me podpirala, spodbujala in moral sem se ji nekako oddolžiti," je po zmagi dejal Majka, ki se je prebil na drugo mesto v uvrstitvi na gorskih ciljih. Za vodilnim Italijanom Davidejem Villello, ki je bil prav tako v ubežni skupini in dobil prva dva gorska cilja, zaostaja 21 točk.

Favoriti so čakali na zadnji vzpon, na katerem pa napadov ni manjkalo, a Frooma niso strli ne Romain Bardet ne Chaves ne Alberto Contador in in ne Nibali. Ta je sicer dobil štiri bonifikacijske sekunde, nekoliko zmanjšal zaostanek, vendar bo moral, če bo hotel ogroziti Frooma, pred njim v naslednjih zahtevnih etapah v cilj priti z večjo prednostjo. Prvo priložnost za to bo imel že v nedeljski etapi s ciljnim vzponom na Sierro Nevado.

Od Slovencev je bil tokrat najboljši Matej Mohorič, z zaostankom 11 minut in 48 sekund je zasedel 36. mesto, sedem mest slabši je bil Jan Polanc, s 27. mestom (+44:02) najboljši Slovenec v skupnem seštevku, ki je tokrat zaostal 13 minut in 26 sekund. Še večji zaostanek si je nabral Domen Novak.

Značke: kolesarstvo, vuelta

Članki iz rubrike