bencin Svet24.si

Opolnoči pocenitev bencina in dizla

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Foto 1 Revija Stop

Maja Monrue: Še vedno verjame, da je v dvoje ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

sta
sta
1 25.08.2017 17:40:38

Noro, fantastično, sanjsko! Slovensko kolesarstvo je v Španiji dobilo novega junaka!

Matej Mohorič
Vuelta
Zmaga Primoža Rogliča na eni od težjih etap Toura je dobila nadaljevanje: Slovenec tudi najboljši na Vuelti!

Nov slovenski junak je Matej Mohorič, ki je dobil sedmo etapo dirke po Španiji. Na najdaljši etapi letošnje Vuelte, ki se je po 207 kilometrih končala v Cuenci, je bil Mohorič ves dan v begu, odločilni napad pa je sprožil 11 kilometrov od ciljne črte na spustu.

To je druga slovenska etapna zmaga na španski pentlji, prvo je leta 2009 osvojil Borut Božič.

Božič je bil prvi Slovenec z etapno zmago na eni od treh tritedenskih dirk.

Nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani Mohorič ima med profesionalci dve zmagi, poleg današnje še etapno zmago z lanske dirke Hainan na Kitajskem.

Slovenski kolesarji imajo po Mohoričevi zaslugi v letošnji sezoni etapne zmage na vseh treh tritedenskih dirkah. Na dirki po Italiji jo je osvojil Jan Polanc, na dirki po Franciji pa Primož Roglič.

Drugi v današnji etapi je bil Poljak Pawel Poljanski, tretji pa Španec Jose Joaquin Rojas.

Mohorič je bil v begu cel dan in je med 14-člansko ubežno skupino opravljal veliko dela. Utrujenost iz pete etape, ko je bil prav tako v begu in na koncu prikolesaril do četrtega mesta, se mu ni poznala, tekmece pa je začel lomiti v zadnjih 20 kilometrih.

Takrat je poskusil s prvimi napadi, na katere so imeli nekateri drugi kolesarji odgovore. Na tlakovanem vzponu v Cuenci je bil vseskozi na prvem mestu, na spustu je še dobil družbo Rojasa, Poljanskega in Thomasa De Gendta, slabih 11 kilometrov pred ciljem pa se je 22-letni Slovenec odpeljal naprej. V svojem "Mohorič slogu" ali "žuželki" je sedel na okvir kolesa in poganjal pedala, tveganje pa se mu je obrestovalo. Zasledovalna trojica se je morala sprijazniti, da jo čaka le sprint za drugo mesto, Mohorič pa je 16 sekund pred njimi pokazal na svoje prsi in napisa UAE Team Emirates, ime ekipe, za katero kolesari.

Toda pedala za omenjeno ekipo bo vrtel le še do konca te sezone, nato se namreč seli v Bahrain-Merido. Tam bo spet sodeloval z Brentom Copelandom, ki je nekdanjega svetovnega prvaka leta 2014 pripeljal v svetovno serijo, takrat v Cannondale.

Osem minut in 38 sekund za Mohoričem je skozi cilj prišla glavnina, na 18. mestu je bil Britanec Christopher Froome, ki je zadržal rdečo majico vodilnega in 11 sekund zaloge pred prvim zasledovalcem, Kolumbijcem Estebanom Chavesom, ki je bil 21.

Članki iz rubrike