favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 26.07.2017 14:37:20

Na cestnem EP 26 slovenskih kolesarjev, Mezgec prvi adut

vszi
Na kolesarskem evropskem prvenstvu, ki bo od 2. do 8. avgusta v danskem Herningu, bo nastopilo 26 slovenskih tekmovalcev. Zadnji slovenski uspehi so novemu selektorju elitnih kolesarjev Andreju Hauptmanu omogočili, da izbere kar devet kolesarjev, ta pa je ekipo sestavil okrog kapetana Luke Mezgeca, ki bo prvi slovenski adut.

Trasa več kot 241 kilometrov dolge krožne cestne dirke (v kronometru Slovencev ne bo) daje prednost hitrim kolesarjem, pričakuje se, da bo dirko odločil skupinski sprint, kjer Mezgec za razliko od večine dirk ne bo pomočnik, ampak bodo drugi skrbeli, da bo na koncu prišel v dober položaj za njegovo specialnost.

"Res je, ekipo sem sestavil okrog Luke. On bo naš kapetan, toda v ekipi so tudi drugačni tipi kolesarjev, če bo razplet drugačen, če bosta svojo vlogo odigrala veter ali dolžina dirke. Moram reči, da večina kolesarjev za nastop ve že tri mesece, kljub natrpanemu urniku se jih je večina tudi z veseljem odzvala na moj poziv. Kljub temu, da je bilo treba veliko dobre volje in motivacije, kajti večina teh kolesarjev bo na EP prišla z dirke po Poljski in po njem takoj vozila še dirko Eneco. Toda uspešno smo vse izpeljali, verjamem, da če se nam bo vse 'poklopilo', tudi rezultat ne bo izostal," je na novinarski konferenci dejal selektor Hauptman, ki je poleg Mezgeca v ekipo povabil Kristijana Korena, Matej Mohoriča, Marka Kumpa, Luko Pibernika, Jana Tratnika, Davida Pera, Rok Korošca in Mateja Mugerlija.

"Tudi lani v Katarju so vsi mislili, da bo dirko odločil skupinski sprint, a je ni. Vreme bo vsekakor velik faktor, je pa res, da imamo mi kakovostno ekipo z različnimi tipi, tako da nam ne bo treba iti s samo eno nalogo. Moja prva želja je, da bom 6. avgusta zdrav in dokaj spočit po dirki po Poljski. Na Danskem mi zagotovo ne bo treba razmišljati o Calebu Ewanu, ampak bom razmišljal le o sebi. Zagotovo bom hranil moči za sprint, je pa res, da bom s to ekipo prvič, da se bomo malo lovili, a vseeno mislim, da se bomo ujeli," je optimist Mezgec, ki tako kot vsi drugi udeleženci novinarske konference ne ve, kakšna bo konkurenca, ali bo tako močna kot lani, ko je zmagal Peter Sagan, ali ne.



"Startne liste še ni, o imenih tako še ne moremo govoriti, lahko pa rečem, da evropsko prvenstvo ni drugorazredno tekmovanje, tako da bo konkurenca zagotovo močna. Vsi nestrpno pričakujemo, kakšno postavo bodo pripeljali Nemci, če bodo najmočnejšo, bodo zagotovo prvi favoriti," meni športni direktor reprezentance Martin Hvastija, ki je hkrati tudi selektor reprezentance do 23 let, v katero je povabil Gašperja Katrašnika, ki bo kapetan in bo rezultatsko odgovoren, Žigo Jermana, Luko Čotarja, Izidorja Penka, Matica Grošlja in Tadeja Pogačarja. "Ekipa je nadarjena, a je prvo leto v tej konkurenci, oteževalna okoliščina je, da je imela večina kolesarjev maturo in zato fantje niso pripravljeni tako, kot bi lahko bili. S to ekipo bomo naredili, kar se bo dalo, Katrašnik bo naš prvi adut, toda ni stoodstotni sprinter," pravi Hvastija, ki bo imel dva svoja kolesarja tudi v vožnji na čas, z uro se bosta borila Penko in Grošelj.

Hvastija je praktično podedoval lansko reprezentanco od selektorja mladincev Andreja Cimpriča, ki ima tokrat nekoliko drugačne kolesarje, a jim povsem zaupa. "Težko primerjam generacije. Lanska je bila posebna, a tudi letošnja ni slaba, to kaže predvsem v drugem delu sezone. Od Nika Čemažarja pričakujem dober rezultat na kronometru, a ravninska proga bo lahko tudi težka. Mladinci redko kdaj pridejo v skupinski sprint in to nam tudi ustreza. Moramo biti v pravem času na pravem mestu, kar nam lahko uspe, lahko pa nam tudi spodleti," meni Cimprič, katerega ekipo bodo sestavljali Marko Hozjan, Blaž Debevec, Nik Čemažar, Aljaž Omerzel, Luka Sagadin in Aljaž Jarc.

Pri dekletih bo v članski konkurenci na startu le Polona Batagelj, še to bo nastopila na cestni dirki, Katja Jeretina in Urška Žigart bosta nastopili v obeh disciplinah konkurence do 23 let, v mladinski konkurenci pa bosta Slovenijo zastopali Vita Movrin in Karin Penko.

Značke: kolesarstvo, ep

Članki iz rubrike