krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

1704374490-mm2-0899-1704374452059 Njena.si

To je Goran Dragić naredil za slovenske otroke

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

STA
STA
0 15.07.2017 21:13:08

Mathhewsu 14. etapa Toura, Froome spet v rumenem

Na kolesarski dirki po Franciji je današnjo 14. etapo, 181 km dolgo preizkušnjo od Blagnaca do Rodeza, dobil Avstralec Micahel Matthews (Sunweb). V skupnem seštevku pa je prišlo do spremembe, saj je doslej vodilni Italijan Fabio Aru (Astana) zaostal preveč, tako da je po dveh dneh rumeno majico spet dobil Britanec Chris Froome (Sky).

V etapi s tremi gorskimi cilji v zadnjem delu je glavnina dolgo lovila skupino ubežnikov, ki si je privozila že več kot minuto in pol naskoka, nazadnje pa je o etapni zmagi odločal skupinski sprint. Dobil ga je Matthews pred Belgijcem Gregom van Avermaetom in Norvežanom Edvaldom Boassonom Hagenom, Froome pa je bil s sedmim dosežkom dovolj hiter, da je prišel do skupnega vodstva.

Zdaj ima kolesar Skya pred Arujem 19 sekund prednosti, tretji pa je Francoz Romain Bardet s 23 sekundami zaostanka.

Za Sunweb je bila to druga zaporedna etapna zmaga, potem ko je domačin Warren Barguil dobil za Francoze zelo pomembno in prestižno petkovo etapo na največji državni praznik. Za Matthewsa je bil praznik danes, saj je ob koncu zahtevne etape z nekaj vzponi in spusti ter zaključnim vzponom do cilja dobil obračun za zmago, potem ko je imel v zadnjih metrih več moči od van Avermaeta.

Pobeg peterice, najdlje je zdržal Thomas De Gendt, ki so ga ujeli samo 12 kilometrov pred ciljem, je šel hitro v pozabo. Kakšnih 600 metrov pred ciljem so bili tako kolesarji v manjši skupini pripravljeni za zaključni boj, van Avermaet je imel najboljše izhodišče in se je že pripravljal, da bo ponovil etapni uspeh iz leta 2015 na istem mestu, ko ga je presenetil Avstralec. Tik za Matthewsom in van Avermaetom so končali Boasson Hagen, Philippe Gilbert, Froome in Rigoberto Uran.

"Pred začetkom letošnjega Toura sem razmišljal prav o tej etapi in o tem, kako lepo bi jo bilo dobiti. Ko smo bili namreč nazadnje tu, sem si polomil štiri rebra in odrgnil celotno telo. Zdaj sem to tudi naredil, super, kot bi se mi uresničile sanje," je dejal presrečni Matthews.



Zanimivo pa je postalo v ozadju, kjer se je odvijal boj za rumeno majico. Njen nosilec Aru je namreč omagal, doživel je podobno usodo kot Fromme pred dvema dnevoma, ko je moral Italijanu predati rumeno majico na zaključnem vzponu in je v 300 metrih izgubil vso prednost. Aru je imel pred startom današnje preizkušnje šest sekund naskoka, toda le 25. mesto in 30 sekund zaostanka za zmagovalcem so pomenili, da je rumena majica spet zamenjala lastnika.

"Zame je to krasen dan. Res pa nisem pričakoval, da bom po tako težki etapo spet v rumenem," je dogajanje ocenil stari-novi nosilec majice vodilnega.

Slovenskih kolesarjev ni bilo med najboljšimi v današnji etapi; 108. je bil Jani Brajkovič (Bahrain-Merida), 141. pa Primož Roglič (LottoNL-Jumbo). Tudi skupno sta najvišje ta kolesarja, na 36. mestu je Roglič (+ 1:04:06, pet mest nižje pa Brajkovič (1:08:34).

Grega Bole (Bahrain-Merida) je na 137. mestu skupnega seštevka, njegov moštveni sotekmovalec Borut Božič pa na 161.

V nedeljo kolesarje čaka 15. etapa od Laissac-Severac d'Egliseja do Puy-en-Velaya, dolga 189,5 km.

Značke: kolesarstvo, tour

Članki iz rubrike