ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 23.06.2017 14:39:21

Froome zanikal, a dvom ostaja

Reuters
Trikratni zmagovalec dirke po Franciji Chris Froome je zanikal, da bi mu njegovo moštvo Sky ponujalo prepovedan kortikosteroid triamcinolone. Čeprav je zanikal jemanje dopinga, ostajajo dvomi povezani s tako imenovanim dovoljenim terapevtskim jemanjem sicer v športu prepovedanih snovi v izjemnih primerih, če za to obstajajo zdravstveni razlogi.

Dvaintridesetletni britanski kolesar bo nastopil na letošnji francoski pentlji. "Lahko govorim le o svojih izkušnjah in z vso gotovostjo lahko zatrdim, da mi v mojem moštvu niso dajali triamcinolona," je dejal Froome v intervjuju za četrtkovo izdajo britanskega Guardiana. Na dodatno podvprašanje, če je kadarkoli v karieri jemal triamcinolone, je Froom odgovoril z ne.

Vprašanje dovoljene uporabe sicer prepovedanih snovi v terapevtske namene se je sprožilo ob primeru Bradleyja Wigginsa, prvega britanskega kolesarja, ki je osvojil sloviti kolesarski Tour. Leta 2012 ga je britanska kraljica odlikovala z nazivom viteza.


Petkratni olimpijski prvak Wiggins je skupaj z managerjem ekipe Sky Davom Brailsfordom deležen hudih očitkov s strani britanske antidopinške agencije UKAD. Uradno tekmovalno upokojenemu Wigginsu so v njegovem moštvu dajali triamcinolone in to trikrat, za kar obstajajo dokazi, saj so Wigginsu vsakič dovolili uporabo tega hormonskega pripravka izjemoma, in sicer v terapevtske namene.

Tako šef Skyja Brailsford kot Wiggins vztrajata, da so mu vbrizgali kortikosteroid pred tremi velikimi dirkami v letih 2011, 2012 in 2013 kot preparat Fluimucil za zmanjševanje posledic alergije na cvetni prah, senenega nahoda. Wiggins se je aprila 2015 razšel s Skyjem, upokojil pa se je lanskega decembra.

Izvršilna direktorica UKAD Nicole Sapstead ne zaupa predstavnikom moštva Sky, kajti razpolagajo s podatki, da so v tej britanski kolesarski ekipi nabavili zalogo tega preparata, ki zadostujejo za več kot le tri injekcije, ki jih je bil menda v vsem tem času deležen le Wiggins.

Značke: kolesarstvo, doping

Članki iz rubrike