ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 18.06.2017 18:36:26

Špilaku drugič dirka po Švici

Slovenski kolesar Simon Špilak je po letu 2015 še drugič v karieri dobil kolesarsko dirko svetovne serije po Švici. Svojo razpoloženost je kolesar Katjuše pokazal tudi na zaključnem, 28,6 kilometra dolgem kronometru, na katerem je zasedel peto mesto.

Zmagovalec vožnje na čas je bil avstralski specialist za to disciplino Rohan Dennis, ki je bil najboljši že v prologu, tudi drugi dve mesti na stopničkah zadnje etape pa sta zasedla kolesarja ekipe BMC Racing team Švicar Stefan Küng in Italijan Damiano Caruso.

Kolesar iz Tišine, ki bo naslednji petek dopolnil 31 let, je imel pred uro resnice v Schaffhausnu 52 sekund prednosti pred Carusom, na progi pa je ves čas uspešno nadzoroval položaj. Začel je zelo hitro, bil na devetem kilometru na prvem vmesnem času drugi, za najhitrejšim Dennisom je zaostajal le sedem sekund. A v nadaljevanju na progi, ki ni bila posebej zahtevna, ni tvegal, do konca je nekaj izgubil, a vseeno prišel do petega mesta. Za Avstralcem je zaostal 51 sekund, za Špancem Jonom Izaguirrejem na četrtem mestu je zaostal le nekaj stotink, za Carusom pa štiri sekunde. Na koncu je tako Slovenčeva prednost pred Italijanom znašala 48 sekund, tretje mesto pa je z zaostankom minute in osmih sekund zasedel Nizozemec Steven Kruijswijk.

"Zmage nerad primerjam, a mislim, da sem do letošnje prišel na težji način kot pred dvema letoma," je bil na cilju kot vselej redkobeseden Prekmurec, ki je pred dvema letoma do zmage prišel brez etapne zmage, a tudi brez tako dobre pomoči, kot so mu jo letos nudili kolesarji Katjuše, posebej ob koncu, ko si je na petkovi kraljevski etapi na ledenik Tiefenbachferner praktično tudi zagotovil zmago.



"Kronometer je bil težji, kot sem pričakoval po dopoldanskem ogledu proge. Vročina mi je precej otežila delo, a važno je, da sem prebrodil težave in dirko dobil. Vesel sem tudi zaradi ekipe, ki je ves teden garala zame. Moj naslednji cilj je dirka po Poljski, na Touru me ne bo. Moja odločitev je bila, da večdnevnih dirk ne vozim, tako je že od leta 2014. Zame so dirke, ki trajajo od šest do deset dni. Seveda pa bi bilo lepo dobiti etapo na Touru ali postati svetovni prvak," pa je za spletno stran ekipe izjavil slovenski kolesar. Dirka po Poljski se bo sicer začela 29. julija.

Za Špilaka, ki ima rad spomladanske dirke oziroma dirke, ki ne potekajo v veliki vročini, izogiba pa se tudi večtedenskih dirk, je to 12. zmaga v profesionalni karieri, kako ima rad dirke v Švici, pa dokazuje dejstvo, da je od večdnevnih preizkušenj svetovne serije dobil le še dirko po Romandiji.

Matej Mohorič je z zaostankom dveh minut in 16 sekund v zadnji etapi zasedel 34. mesto, skupno je končal na 58. mestu (+57:46).

Značke: kolesarstvo, švica

Članki iz rubrike