Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 19.04.2017 19:09:23

Valverde še naprej zbira Valonske puščice

Španski kolesar Ajejando Valverde je na dirki Valonska puščica, tradicionalni preizkušnji svetovne serije, v zadnjih letih nepremagljiv. Tekmovalec Movistarja je danes 200,6 kilometra dolgo dirko dobil že četrtič zaporedoma in petič nasploh. Na zaključnem vzponu na Mur de Huy je napadel v pravem času in za sabo pustil vse konkurente.

Drugo mesto je zasedel Irec Daniel Martin, ki se je na tej ardenski klasiki še drugo zaporedno leto uvrstil med najboljše tri, tretji, kar je bila lanska uvrstitev Irca, pa je bil tokrat Belgijec Dylan Teuns.

Za najboljšo trojko so se nato zvrstili Kolumbijec Sergio Henao, Švicar Michael Albasini, Francoz Warren Barguil in Poljak Michal Kwiatkovski, vsi so sodili v ožji krog favoritov, tako da dirka, na kateri so ljubitelji tega športa pogrešali Belgijca Philippa Gilberta, Francoza Juliana Alaphilippa, Nizozemca Grega Van Avermaeta in še koga, praktično ni postregla s presenečenjem.

Ni pa bilo daleč od tega, da bi do njega vendarle prišlo. To bi se zgodilo, če zmagovalca ne bi odločil zaključni, 1,3 kilometra dolg vzpon na Mur de Huy, ki ima povprečno naklonino 9,6 odstotka. Šest kilometrov pred ciljem proge, ki vsebuje devet vzponov, od tega se morajo tekmovalci trikrat povzpeti na Mur de Huy, je imel luksemburški prvak Bob Jungels - pred tem se je pridružil prvemu nevarnemu ubežniku Italijanu Alessandru De Marchiju in ga hitro tudi pustil za sabo, 53 sekund prednosti pred glavnino.


A na predzadnjem vzponu je prednost ekspresno začel izgubljati, tako da so ga najmočnejši ujeli že na začetku zaključnega vzpona in o zmagovalcu je odločil sprint večje skupine. V njem je bil spet najboljši Valverde, ki je zabeležil že svojo deseto zmago v sezoni in 90. v karieri.

"Moč, samozavest in odlična ekipa, to je bil recept za zmago. Konkurenti so bili sicer močni, toda jaz sem v odlični formi in to je veljalo izkoristiti. Če sem lahko zmagoval v prejšnjih letih, zakaj ne bi tudi letos, ko mi imam še močnejše noge. V moji ekipi ni bilo nobene panike tudi pri begih, svoje so dodale še druge ekipe, Jungels ni imel pravih možnosti. To dirko odloča zadnji vzpon, tako je in najbrž tudi bo v naslednjih letih," je dejal 36-letni Valverde, ki je nadaljeval niz španskih zmag na tej dirki, Španci so zmagali na zadnjih šestih, zadnji zmagovalec, ki ni prihajal iz Španije, je bil leta 2011 Gilbert.

Slovenijo sta zastopala Matej Mohorič (UAE Emirates) in Grega Bole (Bahrain Merida), oba sta bila pomočnika in oba sta iz boja za visoke uvrstitve odpadla že pred zaključkom. Prvi je z zaostankom petih minut in 54 sekund zasedel 127., drugi pa je zaostal devet minut in pet sekund ter se uvrstil na 147. mesto.

Ardenske klasike se bodo končale z nedeljsko dirko Liege-Bastogne-Liege.

Značke: kolesarstvo, belgija

Članki iz rubrike