Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 06.04.2017 16:05:44

Boonen v športni pokoj s peto zmago na Pariz-Roubaix?

Reuters
Štiri zmage na dirki Pariz-Roubaix, tri na dirki po Flandriji in Gent-Wevelgem, šest etapnih zmag na dirki po Franciji, kar 22 na dirki po Katarju, naslov svetovnega prvaka. To so le nekateri izjemni dosežki belgijskega specialista za kolesarske klasike Toma Boonena, ki se bo v nedeljo zadnjič postavil za startno črto med profesionalci.

Šestintridesetletni Tommeke ali Tornado Tom, kar sta le dva od Boonenovih vzdevkov, bo v nedeljo zadnjič kot profesionalec obračal pedala, poslovil pa se bo na eni najbolj prestižnih klasik Pariz-Roubaix. Na njej je do zdaj zmagal štirikrat, vse bo naredil, da zmaga še enkrat in v športni pokoj odide kot kolesar z največ zmagami na klasiki, ki jo imenujejo Severni pekel.

Njegova ekipa Quick Step, za katero nastopa od leta 2003, je že potrdila, da bo Boonen v nedeljo kapetan, ob sebi pa bo imel izvrstne pomočnike, specialiste za klasike, ki bodo naredili vse, da Belgijec zmaga še petič.

V sredo je Boonen še zadnjič nastopil na domačih tleh, na dirki Scheldeprijs, trasa se je začela v njegovem rojstnem Molu, šla pa je tudi mimo njegove zdajšnje hiše. Na koncu ni mešal štren pri vrhu, a kot pravi, se je zabaval kot pomočnik. Po dirki je dejal: "Danes sem treniral. S to zmago je ekipa naredila vse, da grem na start Pariz-Roubaixa sproščen. Jutri je še novinarska konferenca, zatem počitek. Pripravljen sem na nekaj lepega."



Blizu peti zmagi na omenjeni klasiki je bil Boonen že lani, ko ga je na koncu v sprintu ugnal Avstralec Matthew Hayman, letos pa je v spomladanskih klasikah pokazal, da je odlično pripravljen, le nekaj sreče mu je zmanjkalo.

Ljubitelji kolesarstva in Boonena bodo v nedeljo upali, da bo Fortuna na strani svetovnega prvaka iz leta 2005, sam pa o taktiki za Pariz-Roubaix meni: "Ne izbereš trenutka, ko je treba napasti. Trenutek pride, izkoristiš ga ali pa ne. Spremljaš tekmece, koliko kolegov imajo. Trenutek, ko postane res težko in si skoraj mrtev. Takrat veš, da so tudi tekmeci skoraj mrtvi, toda nikoli ne gre le za en trenutek."

Od Slovencev so potrjeni Luka Mezgec (Orica-Scott), Marko Kump (UAE Team Emirates) ter trojica iz Bahrajn Meride David Per, Luka Pibernik in Borut Božič, ki ima iz leta 2015 najboljši slovenski rezultat na klasiki Pariz-Roubaixu - 14. mesto.

Značke: kolesarstvo, sta

Članki iz rubrike