Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 02.04.2017 17:31:53

Gilbertu kraljica belgijskih klasik

Philippe Gilbert
Reuters
Belgijec Philippe Gilbert, nekdanji svetovni kolesarski prvak, je dobil dirko po Flandriji, najprestižnejšo belgijsko klasiko.

Do svoje prve zmage na tej dirki, doslej je bil dvakrat tretji, je kolesar ekipe Quick-Step Floors prišel s samostojnim pobegom, ki ga je začel na vzponu na Kwaremont, približno 55 kilometrov pred ciljem.

Ob koncu - ciljno črto je prečkal na nogah in s kolesom, dvignjenim v zrak, je imel 31 sekund prednosti pred rojakom Gregom Van Avarmaetom in Nizozemcema Nikijem Terpstro ter Dylanom van Baarlejem. Slovenci tudi tokrat niso krojili vrha.

"Lepo je, da so po šestih letih vrnili vzpon na legendarni Muur, a ne verjamem, da bo imel ta kakšno večjo vlogo pri razpletu dirke," je pred začetkom dejal eden od favoritov, belgijski olimpijski prvak in zmagovalec treh letošnjih klasik v domovini, Greg Van Avarmaet, ki mu še prav tako manjka zmaga na tem spektaklu pred ogromnim številom gledalcev. A domači šampion se je v napovedih še kako zmotil. Prav Muur, eden od 18 krajših, a strmih vzponov (nekatere tekmovalci prevozijo večkrat) na 260 kilometrov dolgi dirki, je imel ključno vlogo, saj se je na njem, približno 90 kilometrov pred ciljem, zgodil odločilen napad.


Za njega sta poskrbela Gilbert in njegov moštveni kolega Tom Boonen, trikratni zmagovalec, za katerega je bil to zadnji nastop na Flandriji, saj bo naslednji teden po dirki Pariz-Roubaix kolo obesil na klin. Večine favoritov ob njunem napadu ni bilo zraven, za Belgijcema se je od tistih, ki so jim pripisovali možnosti za zmago, pognal le Norvežan Alexander Kristoff, tudi že zmagovalec te dirke. Skupina 13 kolesarjev je ujela pravi ritem, večala prednost, spotoma pa ujela še osem ubežnikov, ki so pobegnili v prvem delu dirke in imeli že več kot 11 minut prednosti.

A 34-letni Gilbert, aktualni belgijski prvak, zato je vozil v dresu z barvami belgijske zastave, se je počutil dovolj močnega, da je že na naslednjem vzponu, večino izmed teh otežujejo granitne kocke, napadel še enkrat, tokrat pa ni bilo junaka, ki bi na njegov poskus našel odgovor. Belgijec je imel odprto pot do zmage, čeprav je bilo do cilja še veliko. A pokazal je tudi kronometrske veščine in sam prišel na cilj, pri tem pa je imel tudi nekaj sreče.

V ozadju pri lovljenju je namreč prišlo do prave drame. Boonen je imel težave z okvaro na kolesu, favorita Van Avermaet in Peter Sagan pa sta ujela zasledovalno skupino, ki se je začela približevati vodilnemu. A Sagan je na drugem vzponu na Kwaremont zadel ob ogrado, padel, pri tem pa na tla spravil še Avermaeta in njegovega rojaka Oliverja Naesena. Van Avermaet je nadaljeval, skupaj z Nizozemcema Nikijem Terpstro in Dylanom van Baarlejem je sestavil skupino, ki je poskušala nemogoče, se nekoliko približala, vendar na koncu v sprintu odločala le o drugem mestu.

Pred moškimi so imeli svojo različico dirke tudi ženske. V sprintu ubežne skupine je zmagal Američanka Coryn Rivera, od kolesark slovenske profesionalne ekipe BTC City je bila najboljša Eugenija Bujak, ki je z zaostankom treh minut in 50 sekund zasedla 22. mesto. Polona Batagelj kot najboljša Slovenka je zaostala pet minut in 32 sekund, zasedla je 50. mesto.

Značke: kolesarstvo, belgija

Članki iz rubrike