Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

sta
sta
0 28.12.2016 16:23:49

Britanski kolesarski junak sklenil kariero

Bradley Wiggins
Reuters
Olimpijska odličja je nabiral kot za stavo, zmagoval je vsepovprek, a tega je sedaj konec.

Britanski kolesarski zvezdnik Bradley Wiggins je namreč po poročanju vseh največjih otoških medijev oznanil konec kariere. Šestintridesetletni kolesar, ki je tekmoval tako v cestnem kot kolesarstvu na stezi, velja za enega najboljši britanskih športnikov vseh časov. Skupno je osvojil osem olimpijskih odličij, med temi pet zlatih, in sedem naslovov svetovnega prvaka.

"Imel sem srečo, da sem živel svoje sanje in uresničil otroško željo po tem, da bi se preživljal s športom, ki sem ga vzljubil pri 12 letih," je Wiggins zapisal v sporočilu za javnost na družbenem omrežju Facebook in nadaljeval: "Srečal sem svoje vzornike, vozil ob njih in z njimi 20 let. Delal sem z najboljšimi trenerji in managerji, ki jim bom večno hvaležen za podporo."

Wiggins je leta 2012 postal prvi Britanec z zmago na dirki po Franciji. "Wiggo", kot so ga klicali v kolesarskem svetu, je edini kolesar z olimpijskim zlatim odličjem tako v cestnem kot kolesarstvu na stezi.

Med njegove izstopajoče dosežke spada tudi svetovni rekord v vožnji na eno uro, postavila ga je junija 2015, majico skupno vodilnega pa je nosil na vseh treh največjih dirkah cestnega kolesarstva - na dirkah po Italiji, Franciji in Španiji. Je tudi solastnik svetovnega rekorda v ekipnem zasledovanju.

Najbolj se je izkazal leta 2012, ko je dobil tako dirko po Franciji kot zlato na domačih olimpijskih igrah v Londonu, ko je bil najhitrejši v kronometru.

"Kar bo vedno z mano, bosta ljubezen in podpora javnosti v dobrem in slabem. Vse to je posledica tega, da je bila moja služba vožnja kolesa," pravi Wiggins in dodaja: "Kolesarstvo mi je dalo vse. Vsega tega pa ne bi mogel storiti brez podpore žene Cath in najinih otrok."

Wiggins je sicer rojen v belgijskem Gentu, njegov oče Gary je bil avstralski kolesar, mati Linda pa je bila Britanka. Odraščal je v Kilburnu, severozahodno od Londona. Postal je ikona britanskega športa, je zelo priljubljen, leta 2013 pa mu je britanska kraljica Elizabeta II. podelila viteški naziv "sir".

Septembra 2016 je za nekaj madežev v sicer izjemni karieri poskrbela skupina računalniških hekerjev Fancy Bears, ki je razkrila, da je bil tudi Wiggins med tistimi, ki so z dovoljenjem odgovornih zaradi posebnega zdravstvenega stanja v terapevtske namene lahko uporabili tudi substance, ki so sicer na seznamu prepovedanih pri Svetovni protidopinški komisiji (Wada).

Članki iz rubrike