stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

rp
rp
0 07.11.2016 13:12:10

2572 kilometrov za slovensko zmago v svetovnem pokalu

Irma Baloh
Marko Baloh je zaključil sezono z drugim mestom na SP v 24-urnem kronometru v Borrego Springsu (ZDA) in kot zmagovalec svetovnega pokala 24-urnih dirk.

Konec tedna je Marko Baloh nastopil na svetovnem prvenstvu v 24-urnem kronometru v ameriškem Borrego Springsu. Na dirki, ki pomeni zaključek sezone za ultra kolesarje, se je zbralo več kot 60 tekmovalcev na čelu s trikratnim zmagovalcem Raama (dirke čez Ameriko), Avstrijcem Chrostophom Strasserjem. Zaradi odlične konkurence je bilo pred dirko jasno, da bo v nevarnosti tudi rekord proge, ki ga je Baloh postavil lani z 502 prevoženima miljama oziroma 805 kilometri. Dirka poteka s startom in ciljem v središču Borrego Springs. Kolesarji 22 ur in pol vozijo v 29 kilometrov dolgem krogu, v zadnji uri in pol pa jih preusmerijo na krajši krog dolžine 7,7 kilometra.

Dirko so zaznamovale ekstremno visoke temperature za ta letni čas. V popoldanskih urah se je temperatura dvignila do 38 stopinj Celzija. Start dirke je potekal v valovih, najboljših 15 je startalo točno ob 18. uri po lokalnem času, naslednje skupine pa z zamikom ene minute. Prvi krogi so bili ekstremno hitri za tako dolgo dirko, povprečna hitrost po štirih urah je bila skoraj 39 kilometrov na uro. V boju za zmago so bili dolgo štirje, poleg Marka še Avstrijec Christoph Strasser, Španec Julian Garcia in Francoz Evens Stievenart.

Ko je napadel Strasser, se je Marko odločil, da bo nadaljeval v svojem, bolj konservativnem tempu. Počasi je začel dohitevati drugo in tretjeuvrščenega, ko so se začele težave s prebavo. Te so zahtevale tri postanke in slabe pol ure izgubljenega časa. Kljub vsemu je Marko stisnil zobe in dirko končal na drugem mestu skupno, za Strasserjem. Prevozil je 505,2 milji oziroma 811 kilometrov. S tem je izboljšal svoj lanski dosežek in postal letošnji svetovni prvak v 24-urnem kronometru v kategoriji 40-49 let. Skupno je zmagal Cristoph Strasser z novim rekordom trase 886 kilometrov, na tretje mesto pa se je prebil Američan Jamshed Jehangir z enakim rezultatom kot Marko.

V skupnem seštevku svetovnega pokala 24-urnih dirk je Marko zmagal z veliko prednostjo pred drugouvrščenim Angležem Chrisom Hopkinsonom. V treh letošnjih dirkah je vedno presegel 800 kilometrov, skupaj pa je prevozil 2572 kilometrov.

Marko je po dirki povedal: "Svetovni pokal v 24-urnem kronometru je bil eden izmed glavnih ciljev letošnje sezone. Zato je bil osnovni cilj na svetovnem prvenstvu preseči 500 milj (800 km). Seveda je bila želja premagati trikratnega zmagovalca Raama Strasserja, toda z vsemi težavami med dirko tokrat to ni bilo mogoče. Sam sem izjemno zadovoljen, da sem kljub težavam s prebavo vztrajal in dosegel odličen rezultat. Zmaga v svetovnem pokalu je pika na i odlične sezone, da ne rečem kariere, na katero sem zelo ponosen. Zahvala za podporo gre vsem mojim sponzorjem, predvsem pa ženi Irmi in družini, da mi stojijo ob strani. Brez njih vseh teh dosežkov ne bi bilo."

URADNI KONČNI REZULTATI
1.Christoph Strasser (Avstrija) 550,8 milj
2. Marko Baloh 505,2 milj
3. Jamshed Jehangir (ZDA) 505,2 milj
Galerija

Članki iz rubrike