Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

fu
fu
0 10.01.2018 16:15:11

Dobovičnik: Vzor so Španci

Slovenska futsal reprezentanca bo med 30.1. in 10.2. še petič zapored nastopila na evropskem prvenstvu. Vsakič je na klopi sedel Celjan Andrej Dobovičnik, ki je s svojim stažem zagotovo rekorder med ekipnimi športi v Sloveniji.

Kar 162 tekem
Za selektorja je bil imenovan 7. novembra 2005, potrjen pa 5. decembra 2005. Minuli mesec, natančneje 20. decembra, je minilo 12 let od njegove premierne tekme. Bilo je proti Portugalcem (za njih je takrat zaigral tudi komaj 20-letni Ricardinho), ki so prišli v Slovenijo, da bi z našo vrsto odigrali pripravljalni tekmi, obe sta se končali v prid gostov, 0:1 in 0:2. Do danes je Dobovičnik na klopi vknjižil 162 tekem – zbral je 79 zmag, 22 remijev in 61 porazov. „Futsal imam rad. Sprva sem treniral nogomet, potem mi je oče prepovedal, da hodim na treninge. Potem sem se lotil malega nogometa, kasneje je to preraslo in se razvilo v futsal, kot ga poznamo danes,“ Dobovičnik, lani je dopolnil 50 let, razkrije, kako je začel s futsalom.

Magisterij bo počakal
Bil je tudi uspešen igralec, nenazadnje tudi reprezentant (35 nastopov, šest golov).


Njegov matični klub so bili celjski Pelikani, brcal je še za ekipe Mila Juventus, Sportklub, Klateže, Mizarstvo Krošelj Sevnica in Dobovec. V prvi sezoni državnega prvenstva (1995/1996) je bil kapetan Mile Juventus, s katero je tako postal državni prvak, dosežek je potem ponovil še s Sevničani in Celjani. Kasneje je Pelikane prevzel in jih uspešno vodil. Ob športni poti se je Dobovičnik tudi šolal, končal je študij ekonomije. Ko je postal kandidat za selektorja Slovenije, pri tem pa bil tudi uspešen, je ravno postal študent podiplomskega študija ekonomije. "Bil sem celo na prvem predavanju. Ko pa sem bil izbran za selektorja, sem študij opustil," pojasni Doc, kot ga kličejo prijatelji. Futsal, družina in služba so (p)ostale njegove prioritete.

Španci vzor
"Ko smo začenjali v reprezentanci, smo se zgledovali po najboljših – Špancih," ne skriva, kdo mu je bil in ostal vzor. Zato je bil še toliko bolj ponosen, da so ravno ti Španci predlani do zadnjih minut trepetali za nastop na svetovnem prvenstvu. Slovenija je blestela v kvalifikacijah, v Mariboru pa je Špance z golom Alena Fetića celo porazila (0:1).

Najvišje se je Slovenija pod njegovo taktirko zavihtela v Belgiji, kjer je prišla v četrtfinale, na uvodni tekmi pa je bila boljša tudi od Italije, kasnejše zmagovalke prvenstva. Danes je tu nova priložnost, do evropskega prvenstva je še 27 dni. "Želim si, da pridemo na prvo tekmo z vedenjem, da smo naredili vse, kar je bilo v naši moči. Pa da bodo igralci zdravi, potem je mogoče prav vse," sklene Dobovičnik, oče dveh otrok in pravi knjižni molj. V tem hipu se prebija skozi knjigo avtorice Naomi Klein To vse spremeni – Kapitalizem proti podnebju.

Značke: futsal, dobovicnik

Članki iz rubrike