nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

STA
STA
0 31.03.2023 19:18:11

Kajzer do brona na generalki pred SP

Kaja Kajzer je na grand slam v Antalyi, generalki pred svetovnim prvenstvom v Dohi, v kategoriji do 57 kg osvojila bronasto kolajno. V odločilni borbi je ugnala Kitajko Cai Qi, srebrno na lanskem azijskem prvenstvu v Nur Sultanu.

Triindvajsetletna judoistka Bežigrada, ki se v zadnjih dveh letih ukvarja s številnimi poškodbami, ima za sabo pravi maratonski dan, ki ga je začinila z novim odličjem z največjih tekmovanj.

V odločilni borbi je suvereno ugnala tekmico s Kitajske. Po izenačenem uvodu je slovenski judoistki 2:20 minute pred koncem uspel odločilni protinapad za vazari. Kitajka sicer ni odnehala, a je Kajzerjeva s taktičnim judom obdržala prednost do konca. V kočljivih trenutkih se je odločala za napade, posebej učinkovito pa je "sekunde kradla" v boju v parterju.

Za Kajo Kajzer so to prve stopničke na tekmovanju za grand slam v karieri in eden največjih uspehov ob srebrni kolajni z evropskega prvenstva 2021 v Lizboni.

Začelo se je že zgodaj zjutraj. V uvodu 31-letna Bolgarka Ivelina Ilijeva, tudi že nosilka odličij z evropskih prvenstev, pokazala vse svoje izkušnje in šele po 2:42 minute zlate točke je napredovala slovenska reprezentantka. Tekmovalki sta se nazadnje pomerili pred tremi leti v Parizu, kjer je dvoboj dobila Bolgarka.


Nekaj oddiha je sledilo v dvoboju s turkmenistansko mladinko Majso Pardajevo, ki je letos na mladinskem pokalu v Sarajevu osvojila srebro, za člansko konkurenco pa ji manjka še nekaj izkušenj.

Počitek je bil še kako dobrodošel, saj je sledil dvoboj s 4:16 minute zlate točke proti bronasti z lanskega SP v Taškentu 24-letni Mongolki Enhrlilen Lhagvatogo. Nov maraton je bil na vrsti v četrtfinalu s fizično izjemno močno Nemko Seijo Ballhaus, ki je slovensko reprezentantko ugnala letos na tekmi v Rimu. Namesto običajnih štirih minut je dvoboj trajal neverjetne 12:25 minute.

V polfinalu se je Kaji Kajzer poznala utrujenost in tudi to je bil razlog, da jo je ustavila nekdanja olimpijska in svetovna prvakinja Brazilka Rafaela Silva. V repesažu je Slovenka nato še enkrat zbrala moči za nov velik uspeh.

V kategoriji do 60 kg je nastopil še David Štarkel. Že v prvi borbi ga je premagal 22-letni Mongolec Cogt-Očir Bjambajav, ki kljub mladosti kaže velik talent, saj je lani osvojil tretji mesti na grand slamih v Bakuju in Tel Avivu.

Do nedelje se bo v Antalyi skupaj predstavilo kar 10 slovenskih tekmovalcev.

Značke: judo, sta

Članki iz rubrike