IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

(pr bzs)
(pr bzs)
0 19.02.2021 12:18:00

Boksarsko življenje pod Kamniško-Savinjskimi Alpami

Boštjan Veinhandl s svojima varovankama
arhiv BK Hayat
Boštjan Veinhandl, vodja in glavni trener v Boksarskem klubu Hayat, se je z borilnimi veščinami spoznal že v mladosti. Svojo celotno poklicno pot je preživel v policiji, od borilnih veščin pa ima najraje džudžic, judo in boks.

Boks je treniral v ljubljanskem klubu Obeliks pri Mladenu Frljiću, svoje znanje je z leti nadgrajeval z izobraževanji, na katerih je pridobil trenersko licenco AIBA. Potem se je odločil za svojo klubsko zgodbo in najprej ustanovil Društvo borilnih veščin Komenda s sekcijo boksa, kjer je poudarek na judu. Pozneje pa je sledila odločitev za ponovno vzpostavitev boksa v Kamniku z Boksarskim klubom Hayat.

V Kamniku so pred 20 leti imeli svojo boksarsko sekcijo v povezavi z Janezom Galetom, ki pa je pred leti nehala delovati. Kaj je pripomoglo k odločitvi za nov boksarski klub?

V največji meri je na to vplivalo, da smo se z družino preselili v Komendo. Vedno sem bil aktiven v borilnih veščinah, zato sem se odločil najprej za ustanovitev Društva borilnih veščin Komenda s sekcijo boksa. Pozneje se je pokazala velika želja prijateljev in boksa željnih rekreativcev, da se na kamniškem področju ponovno bolj resno začne izvajati rekreativno in pozneje še tekmovalno obliko boksa v obliki društva. Tako je leta 2014 nastal Boksarski klub Hayat. Pridružili smo se Boksarski zvezi Slovenije in se smelo lotili projekta. Redno se udeležujemo tekmovanj, boksarskih revij in priprav v okviru BZS in partnerskih klubov. Ker v Kamniku nismo našli ustreznega prostora z ringom, smo se leta 2018 preselili v zelo primerne nove prostore v PGD Moste - Komenda. Zdaj imamo že toliko zapolnjenih terminov v Centru Hayat z rekreativnimi boksarskimi vsebinami za ženske in moške ter tekmovalnimi treningi boksa, da smo edini najemnik prostora z ringom in boksarskimi vrečami.

Vaš klub ima zelo zanimiv naziv. Kaj pomeni beseda »hayat« in od kod izvira?

Beseda "hayat" v arabskem svetu pomeni življenje, Haya pa je tudi ime moji hčerki, ki ima arabske korenine in v prevodu pomeni živa. Zelo sem ponosen nanjo, ker se tudi ona zelo resno ukvarja z judom in boksom. Za zdaj je aktivna v obeh športih, čas pa bo pokazal, v katerega se bo usmerila v prihodnje.

BK Hayat je eden najmlajših v Sloveniji, dokazali pa ste, da ste z mladimi naredili prave korake in osvojili že zavidljive rezultate.

Res je, da smo med mlajšimi, lahko pa smo zelo zadovoljni s strokovnim delom v Centru Hayat z našo trenersko ekipo, ki jo sestavljajo Katarina Kumer, Njegoš Čirović in Alen Kušlaković. Na DP leta 2019 v Mariboru smo tekmovali s sedmimi tekmovalci in prejeli kar šest kolajn. Zlate kolajne so osvojili Aleksandar Bojić, Haya Veinhandl Obaid, Alen Flerin, Lara Marie Kern in Katarina Kumer. Srebrno kolajno je osvojil Erik Maj Prešeren, Karlo Ernest Zupančič pa je bil četrti. Zelo smo bili zadovoljni z vsemi, uspeh pa nam daje motivacijo za prihodnost. Bili smo tudi zelo aktivni med ukrepi za zajezitev koronavirusa in smo prirejali skupinsko online vadbo, da bomo lahko čim prej ponovno v želeni fizični pripravljenosti na nove izzive v ringu.

Že 27 let ste zaposleni v policiji, trenutno delate v skupini za tiralice in nadzor. Verjetno ste svoje bogato znanje borilnih veščin pogosto uporabili na terenu?

Delo policista je zahtevno in pogosto se policistke in policisti znajdemo v nevarnih situacijah. Med šolanjem sem se najbolj pogosto srečeval s samoobrambo in džudžicem. Vedno znova pa inštruktorji povabijo tudi mojstre drugih borilnih veščin, da lahko udeleženci pridobijo nova znanja v obliki strokovnega posredovanja na terenu. Osebno bi si želel tudi več vsebin iz procesa boksarskega treninga tudi v »modri družini«.

Veliko delate z rekreativci. Glede na to, da je v Komendi zelo velika poslovna cona, ste sodelovali s podjetniki na področju treninga boksa?

Imeli smo ženske in moške posameznike iz podjetniških voda, ki so prišli na trening boksa pred službo ob šesti uri zjutraj ali smo opravili individualni trening po dogovoru. Komenda ima resnično lepo poslovno cono. Mogoče pa v prihodnje, ko bomo postali večja ekipa, postanemo tudi s Centrom Hayat del uspešne Poslovne cone Komenda. Za podjetnike in ljudi v številnih podjetjih je pomembno, da se sprostijo na treningu ter naredijo nekaj za telo in duha, saj bodo na tak način še uspešnejši v svojih poslovnih zgodbah.

Za prihodnost boksa v vašem ŠRC Hayat v Mostah pri Komendi se ni treba bati?

Vsekakor ne, ker imamo že zdaj, po nekaj letih dobrega in strokovnega dela, skoraj 100 članov, od tega celo 30 ženskih predstavnic, ki marljivo trenirajo v naših čudovitih prostorih, kjer smo v letu 2018 imeli tudi slavnostno odprtje in boksarski dogodek, na katerem so sodelovali naši boksarski partnerski klubi. Pogosto se udeležujemo promocijskih akcij v kamniški Qlandiji in na poletnem festivali Kamfest, kjer smo deležni številnih pogledov športa in rekreacije željnih ljudi. Najbolj zabavne so animacijske borbe z boksarskimi rokavicami velikankami, kjer je veliko smeha. Sodelujemo s številnimi športnimi društvi iz okolice med Kamnikom, Domžalami in Trzinom, ki pridejo k nam na dopolnitev svojega treninga. Pred kratkim smo imeli na treningu boksa nogometašice iz ŽNK Radomlje, ki so uživale ob potenju v klubskih prostorih. V prihodnje pa pripravljamo boksarsko vadbo tudi s preostalimi selekcijami NK Radomlje. Veliko dela v prihodnje bo posvečenega obisku in promociji boksa na osnovnih šolah, da osnovnošolcem prikažemo boks skozi igro in jim predstavimo elementarne dele boksarskega treninga. Številni športniki, ki končajo svojo resno športno pot, se nam zelo radi pridružijo v rekreativni obliki boksa, da ohranjajo športno formo z intenzivnimi vodenimi treningi. V Boksarskem klubu Hayat in Društvu borilnih veščin Komenda nas zagotovo čaka svetla prihodnost na rekreativnem in tekmovalnem področju. 

Članki iz rubrike