Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

STA
STA
0 27.10.2017 20:33:04

Judo zveza: Žgank je naš!

Profimedia
Na sinočnjo presenetljivo novico o želji po prestopu svetovnega podprvaka v judu Mihaela Žganka v turško reprezentanco, so se danes uradno odzvali tudi v vodstvu Judo zveze Slovenije. Kot je dejal njen predsednik Darko Mušič, Mihael Žgank zaenkrat ostaja slovenski športnik, več podrobnosti bo znanih po izredni seji izvršnega odbora čez dva tedna.

Pri Judo zvezi Slovenije so zapisali, "da se trenutno nahajajo v situaciji, ko je svetovni podprvak Miheal Žgank izrazil željo po izstopu iz Judo zveze Slovenije, zamenjavi državljanstva in nastopanju za turško reprezentanco."

Vodstvo zveze se zdaj nahaja v fazi zbiranja informacij, ki jih bo čez predvidoma dva tedna obravnavalo na izredni seji izvršnega odbora Judo zveze Slovenije. Po pravilih Mednarodne judo zveze mora namreč športnik najprej zamenjati klub in pridobiti tuje državljanstvo, šele nato lahko sproži postopek za zamenjavo države nastopanja. Tako se morata zdaj o prestopu najprej dogovoriti oba kluba in ga opraviti, kasneje sledi pridobivanje turškega državljanstva v primeru Žganka in podaja vloge o zamenjavi reprezentance. Prav tako na slovenski zvezi pričakujejo kontakt s strani turške judo zveze, da bodo lahko lažje preučili situacijo.

"Včerajšnjo izjavo po seji izvršnega odbora Judo zveze Slovenije so nekateri mediji napačno interpretirali. V judo zvezi še ni bilo govora, pod kakšnimi pogoji bi Mihael Žgank lahko zamenjal reprezentanco, za katero bi tekmoval. V tem trenutku je še vedno pod okriljem Judo zveze Slovenije in slovenske zastave," so zapisali predstavniki zveze.



Vodstvo ene najuspešnejših slovenskih športnih zvez se zaveda, da je situacija zapletena in jo bo skušalo čim bolj učinkovito in ugodno rešiti za vse vpletene strani.

"Naša želja je, da bi Mihael še naprej nastopal pod slovensko zastavo. Zavedamo pa se tudi, da situacija v športu ni idealna in da so lahko ponudbe iz tujine mamljive ne samo finančno pač pa tudi s stališča boljših pogojev za treninge in razvoj športnika. Na tej točki bi želel apelirati tudi na vse naše partnerje, da skupaj poiščemo pot do boljših pogojev za vrhunske športnike ter predvsem, kako športnikom pomagati v življenju po koncu športne kariere. S tem bi se mogoče izognili še kakšni podobni vlogi," je ob tem dejal predsednik Mušič.

"Torej je trenutno za vse zaključke še prekmalu. Na izredni seji bomo preučili situacijo in verjetno zavzeli določeno stališče. Če pa bo prišlo do kakšnih koli sprememb situacije in napredka v morebitnih pogajanjih vas bomo o tem tudi obvestili," so še zapisali na zvezi.

Značke: judo, prestop, odzivi

Članki iz rubrike