GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

ue
ue
0 10.12.2016 09:40:02

Judo: hitreje do kolajne

vszi
Mednarodna judo zveza (IJF) je za nov olimpijski ciklus pripravila nekaj sprememb v pravilih.

Ena večjih sprememb je, da bo v prihodnje tudi moška borba trajala štiri minute, doslej je pet. Spremembe med drugim predvidevajo tudi uvedbo mešane ekipne tekme na olimpijskih igrah.
IJF si želi s spremembami pravil še nekoliko bolj približati šport širši javnosti, s poenostavitvami naj bi bil judo tudi bolj razumljiv. Končne dokumente bo IJF pripravila do konca leta in že januarja postopoma testirala nova pravila, ki bodo v uporabi celoten naslednji olimpijski ciklus, torej do konca leta 2020. IJF bo na to temo pripravila poseben seminar med 5. in 8. januarjem v Bakuju, ki bo v živo na ogled tudi na YouTube kanalu www.youtube.com/judo.

V mešani ekipni tekmi na olimpijskih igrah bodo nastopala po tri dekleta in trije fantje v kategorijah do 57, do 70 in nad 70 za ženske ter do 73, do 90 in nad 90 za moške.


Nekaj sprememb je tudi v točkovanju metov. IJF si namreč vse bolj prizadeva za čiste mete, torej zmage z iponom. Potem ko se je pred časom poslovila koka, met za najmanj točk, se zdaj poslavlja tudi juko. Met z najnižjo vrednostjo točk tako zdaj postaja vazari, ki prevzema vrednost juka. Doslej sta za zmago zadostovala dva vazarija, ki sta bila enakovredna iponu, zdaj se vazariji med seboj ne seštevajo več. Za končni prijem (osae komi) šteje 20 sekund, kar pomeni ipon, 10 sekund je dovolj za vazari.

Ipon še naprej pomeni predčasno zmago, sicer zmaga tisti, ki ima po štirih minutah več točk na semaforju, oziroma manj kazni, če sta borca brez točk. V primeru, da sta borca točkovana enako po preteku rednega dela, se borba prevesi v dodatni del, v borbo za zlato točko, tako kot doslej.

Kazni za neaktivnost (šido) so zdaj zgolj tri, prej štiri, po treh je dvoboja konec. Nekateri prijemi bodo poslej spet dovoljeni, negativni judo in obrambni judo pa sta kaznovana s šidom. Prijemi pod pasom so še naprej prepovedani. Nekaj sprememb bo tudi v točkovanju tekmovalcev za svetovno lestvico, predlogi bodo predstavljeni v kratkem.

Značke: judo, pravila

Članki iz rubrike