nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 11.07.2023 10:27:43

Lovijo norme, kolajne, rezultate...

Tina Šutej
PETER KASTELIC/AZS
S prvim julijem so lahko atleti in atletinje začeli loviti normo za nastop na olimpijskih igrah v Parizu naslednje leto. Na državnem prvenstvu konec tedna v Velenju sta normi dosegla Kristjan Čeh in Tina Šutej. Zagotovo bo v Parizu nastopilo še nekaj slovenskih atletov in atletinj, a čaka jih trnova pot.

Čeprav so olimpijske igre še precej oddaljene, pa sta si na stadionu Ob jezeru nastop na največjem športnem dogodku za atletski svet že zagotovila svetovni prvak v metu diska Kristjan Čeh ter tretja z evropskega in četrta s svetovnega prvenstva, skakalka s palico Tina Šutej.



Za slednjo je bila norma 4,73 metra, kar je v tretjem poskusu Ljubljančanka v Velenju tudi preskočila. "Za menoj je kar dobra trening tekma, predvsem pa sem vesela, da sem 4,73 metra zmogla v tretjem skoku. Na teh višinah se na velikih tekmah lahko že marsikaj odloča in pokazala sem, da sem se sposobna osredotočiti tudi v takih trenutkih. Izpolnila sem normo za olimpijske igre prihodnje leto in zdaj bom veliko bolj neobremenjeno tekmovala tudi na mitingih v naslednji sezoni," je bila zadovoljna Šutejeva, ki si bo po diamantni ligi v Londonu (23. julija) vzela nekaj počitka oziroma bo trenirala in se pripravljala za nastop na svetovnem prvenstvu v Budimpešti, ki se začne 19. avgusta.



Čeh je s 70,54 metra prvič v Sloveniji presegel 70 metrov. Izid sezone na svetu (71,86 m) je zmogel 16. junija v Estoniji, s tem ima izenačen šesti dosežek v zgodovini, med metalci diska pa je izenačen na četrtem mestu večne lestvice. Tudi on je dosegel normo za nastop na olimpijskih igrah v Parizu oziroma je seveda vrgel krepko več od zahtevane daljave (67,20 m).


"Nisem ravno zadovoljen z meti. No, s tem preko 70 metrov sem, z drugimi pa ne preveč, saj sem delal ogromno tehničnih napak. Po tekmi naslednji teden v Szekesfehervarju, na memorialu Istvana Gyulaija, potem pa še na diamantni ligi v Londonu, 23. julija. Potem pa trening v Estoniji oziroma zadnje priprave na svetovno prvenstvo v Budimpešti. Malce se mi že pozna utrujenost po napornem ritmu tekmovanj, toda takrat, ko bo treba, bo vse na svojem mestu," je zatrdil orjak iz Podvincev pri Ptuju, ki je bil na stadionu v Velenju najbolj oblegana oseba. Kopica mladih in najmlajših ljubiteljev atletike se je želelo z njim fotografirati, nekateri so pobirali celo 'staromodne' avtograme. No, z 206 centimetrov visokim kolosom, najboljšim metalcem diska na svetu, pa se je hotelo fotografirati tudi kar nekaj lepih deklet, malce mlajših in starejših dam, pa tudi kakšen moški se je opogumil za fotografijo z večnim izgovorom: "Za mojo hčerko!"



100 točk

Nastop na državnem prvenstvu je pomemben tudi za najboljše slovenske atlete in atletinje. Zmagovalci in zmagovalke dobijo kar 100 točk za svetovno ranking lestvico v posameznih disciplinah (v slovenskem DP zmagovalci dobijo enako število točk kot na prvenstvu ZDA ali Nemčije), če vsaj približno dosežejo rezultat mednarodne vrednosti. Zmaga na državnem prvenstvu je zato seveda pomembna predvsem za tiste, ki ne bodo izpolnili visokih norm za nastop na svetovnem prvenstvu (dobre točke prinašajo tudi nastopi na najboljših mitingih diamantne lige in zlate celinske serije).


Za mladega slovenskega rekorderja na nizkih ovirah, Celjana Matica Iana Gučka, ki je na državnem prvenstvu znova tekel krepko pod 50 sekundami (49,55), pa je Budimpešta plan B. Njegov glavni nastop v tej sezoni bo tekma na evropskem prvenstvu do 23 let v finskem Espooju, ki bo ta konec tedna. "Pred državnim prvenstvom sem imel velika pričakovanja in nastop sem opravil zelo uspešno. Svojemu najboljšemu izidu sezone sem se zelo približal. Mislim, da bom do EP za mlajše člane na Finskem formo še izboljšal. Imam drugi prijavljen izid in s tem tudi velika pričakovanja," je povedal Guček, lanski svetovni mladinski podprvak v Kolumbiji, kjer je postavil slovenski rekord (48,91).



Med ženskami je na 400 metrov z ovirami naslov z veliko prednostjo ubranila Agata Zupin (57,13). Z izidom pa slovenska rekorderka ni bila zadovoljna: "Želim si, da bi na balkanskem prvenstvu, na moji naslednji tekmi (22. in 23. julija v srbskem Kraljevu), kjer bo zelo dobra konkurenca, dosegla boljši izid in se nato tudi približala nastopu na svetovnem prvenstvu v Budimpešti."


Zupinova je, kot je videti, telesno zelo dobro pripravljena, vendar ji nikakor ne uspe sestaviti dobrega teka čez ovire. Očitno pomanjkanje samozavesti ji preprečuje, da bi dosegala boljše rezultate, primerne vsaj evropski ravni. Nekdanja evropska mladinska podprvakinja in polfinalistka svetovnega prvenstva v Londonu se od poškodbe naprej nikakor ne sestavi. Ko smo jo vprašali, kaj je vzrok za to, je samo pomenljivo pokazala s prstom na glavo in dejala: "Ko mi bo uspelo glavo uskladiti s telesom oziroma mojimi sposobnostmi, potem bo šlo tako, kot mora."



Rok Ferlan je zmagal v teku na 400 metrov in prvič v karieri na tekmi tekel pod 46 sekundami (45,92). Luka Janežič je bil tretji (47,37) v svojem drugem nastopu po 15 mesecih odsotnosti zaradi poškodbe. Ferlan je za dve desetinki popravil osebni rekord ter je zdaj na večni slovenski lestvici le za Janežičem (44,84) in Matijo Šestakom (45,43). "Vedel sem, da se bom moral za naslov zelo potruditi. Nisem si predstavljal, kako hiter je lahko že Janežič, zato sem do konca tekel na vso moč in uspelo mi je prvič teči pod 46 sekundami," je bil vesel Ferlan. Drugi je bil Lovro Mesec Košir (46,71) za obet res vrhunske slovenske štafete.


Najboljša na 100 metrov sta bila mlada Anej Čurin Prapotnik (10,41) in Lucija Potnik (11,63). Tudi Karolina Zbičajnik je na 400 metrov za zmago krepko popravila svoj osebni rekord (53,26). "Z nastopom sem zadovoljna. Komaj sem čakala na tekmo skupaj z Majo Mihalinec Zidar. S tem sem imela tudi nekaj dodatnega pritiska, a mi je uspelo zmagati in veselim se naslednjih tekem," je povedala Lucija.


Dolga leta najhitrejša Mihalinčeva je po rojstvu hčerke na DP tekla drugič v poletni sezoni za drugo mesto na 100 metrov (11,73). Pojasnila je, da še spoznava, kako se telo zdaj odziva na nastope, da pa je bilo tokrat lažje kot na prvi tekmi. Drugi dan je nastopila še na 200 metrov in v finalu zmagala s 24,07.


"Za zdaj je to zame kar naporno, posebno dva teka na 200 metrov v enem dnevu. Sem pa vesela, da napredujem iz teka v tek. Letos bom samo tekmovala in rezultati ne bodo v ospredju. Za naslednje leto pa si želim, da bi se uvrstila na olimpijske igre v Parizu," je dejala mlada mamica.

Članki iz rubrike